POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Integrimi në BE, Tusk: Ballkani perëndimor pjesë e Europës, nuk ka një plan ‘B’

Presidenti i Këshillit të Europës, Donald Tusk

Presidenti i Këshillit Evropian, Donald Tusk deklaroi se Ballkani Perëndimor do të jetë pjesë e Europës. Gjithashtu, Tusk  theksoi se nuk ka një plan ‘B’ për procesin e integrimit dhe Bashkimi Europian do të jetë partneri më i madh i  Ballkani perëndimor.

“Unë nuk shoh ndonjë të ardhme tjetër për Ballkanin perëndimor sesa BE. Nuk ka alternativë, asnjë plan B. Ballkani Perëndimor është pjesë integrale e Evropës dhe ata i përkasin komunitetit tonë” deklaroi Tusk.

Pas disa javësh disa nga vendet e Ballkani perëndimor si: Shqipëria, Maqedonia dhe Kosova do të përballen me vendimet e 28 vendeve anëtare në Këshillin e Europës  për procesin e integrimit. Shqipëria dhe Maqedonia kërkojnë çeljen e negociatave ndërsa Kosova bën hapin e parë integrues për marrëveshjen e stabilizim- asocimit dhe pretendon lëvizjen e lirë dhe pa viza.

Ndërkohë, liderët e Ballkanit perëndimor  dhe kryetarët e institucioneve të BE janë mbledhur në Sofje teksa po diskutojnë për të ardhmen e integrimit të këtij Ballkani në BE, ku Bullgaria mban këtë herë presidencën e saj.

l.q.
Komento