POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Itali/Marrëveshja M5S-Lega: Dalja nga euro dhe anulimi i borxhit

Marrëveshja Lega-5 Yjet

Huffington Post zbulon draftin: ekziston "Komitet i Pajtimit" për të zgjidhur problemet mes dy partive. M5S dhe Lega: «Versioni i vjetër, i mohuar nga takimet e mëvonshme»

Mund të jetë një shënim i përbashkët nga Lega dhe Lëvizja 5 Yjet, që dokumenti i botuar nga Huffington Post është "i vjetër" dhe tashmë është modifikuar nga mbledhjet e mëvonshme të tabelave teknike. Por teksti i marrëveshjes, i datës 14 maj në orën 9.30, është një dokument i rëndësishëm për të kuptuar "historikun" e negociatave.

Shënimi dhe euro
Në shënimin e palëve shpjegohet se shumë përmbajtje kanë ndryshuar rrënjësisht. Dhe një shembull është dhënë: Për euron, palët tashmë kanë vendosur të mos e vënë në pikëpyetje monedhën e përbashkët. Në një shënim të dytë ata shtojnë: Qeverisja ekonomike europiane duhet të rishikohet, duke përfshirë politikën monetare. Fakti është se në dokumentin e 14 majit, rimëkëmbja e euros është vënë në pikëpyetje dhe është propozuar për të gjetur një rrugëdalje.

Komiteti i pajtimit
Nuk mohohet që ka pika të tjera që paraqesin risi në draft. Më e habitshme është Komiteti i Pajtimit, një organ ekstra-kushtetues që do të ketë detyrën e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve që dalin në qeveri. Në rast mosmarrëveshjesh, Komiteti do të mblidhet i përbërë nga Kryeministri, dy udhëheqësit e Legës dhe M5S, udhëheqësit e grupit të Dhomës dhe Senatit dhe ministri përgjegjës për këtë çështje.

Konflikti i interesave
Megjithatë, në tekstin e botuar, 5 Yjet sjellin një formulim mbi konfliktin e interesave që me siguri nuk do të kënaqë Silvio Berluskonin. Shumë pika në drejtësi: reforma e ligjeve anti-korrupsion.

Emigracioni
Për emigracionin, Ligji është që të ketë më të mirën, duke denoncuar "biznesin" dhe duke propozuar kundërshtime. Mbyllja e xhamive dhe shoqatave radikale islamike pritet.

Sanksionet në Rusi
Anëtarësimi në NATO konfirmohet dhe marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara. Por ndryshojnë marrëdhëniet drejt Rusisë, e konsideruar "jo si një kërcënim, por si një partner ekonomik dhe tregtar". Kjo është arsyeja pse kërkohet "tërheqja e menjëhershme e sanksioneve".
Kërkohet edhe rishikimi i misioneve ndërkombëtare.

Borxhi publik
Çështja e borxhit të madh italian publik është trajtuar nga Luigi Di Maio dhe Matteo Salvini me kërkesën për Mario Draghi Bankës Qendrore Evropiane për të anulluar 250 miliardë e obligacioneve qeveritare:  Një masë tjetër që mund të merret për të zvogëluar borxhin, shitjen e kazermave, monumenteve dhe aseteve të tjera publike.

e.gj.
Komento