Shqiptarja.com
Përditësimi i fundit në 15:57 Regjistrohu | Identifikohu 
Home Aktualitet Politikë Ekonomi Sociale Kosova Bota Sport MetroNews Intervista Kulturë Shëndeti Blog Horoskopi
SKEDAT
16 Maj 2012 - 12:01
Çfarë është ATRAKO
Agjencia e Trajtimit të Koncesioneve (ATRAKO), e cila kryen funksionet e njësisë së
trajtimit të koncesioneve, sipas ligjit nr.9663, datë 18.12.2006 “Për koncesionet”, për të nxitur dhe asistuar autoritetin kontraktues në vlerësimin dhe negocimin e koncesioneve, është krijuar më 2007.
Agjencia e Trajtimit të Koncesioneve (ATRAKO) është person juridik, publik, në varësi të ministrit
përgjegjës për ekonominë, me seli në Tiranë. Kryetari i Agjencisë së Trajtimit të Koncesioneve (ATRAKO) emërohet, lirohet ose shkarkohet nga ministri përgjegjës për ekonominë.
ATRAKO ka këto kompetenca:
a) Ndihmon dhe këshillon autoritetet kontraktuese për:
i) shqyrtimin dhe vlerësimin e projekteve koncesionare, si propozime, të kërkuara apo të pakërkuara,
veçanërisht për aspektet e rentabilitetit, fizibilitetit, besueshmërisë financiare të tyre dhe për kriterin e “vlerës për para”, sipas përkufizimit, që i është bërë këtij kriteri në ligjin nr.9663, datë 18.12.2006 “Për koncesionet”;
ii) hartimin e kërkesës për propozim, dokumenteve të parakualifikimit dhe të akteve të tjera, që kanë
lidhje me garën (përfshirë projektkontratat koncesionare);
iii) vlerësimin e propozimeve;
iv) përcaktimin e ofertuesit më të mirë;
v) negocimet dhe nënshkrimin e kontratës së koncesionit.
b) Kontrakton ekspertë të specializuar në tregun vendas apo ndërkombëtar, në rast se gjykohet e
nevojshme dhe me kërkesë të autoritetit kontraktues, për:
i) shqyrtimin, vlerësimin dhe realizimin e një projekti koncesionar;
ii) monitorimin e kontratave të koncesionit;
iii) dhënien e këshillave për çështje, që kanë të bëjnë me ndryshimet, shtesat apo rifinancimet e
kontratave të koncesionit.
c) Merr pjesë dhe ndihmon në hartimin dhe unifikimin e dokumenteve standarde (përfshi dhe kontratat),
si dhe të metodologjive për krahasimin e projekteve koncesionare.
ç) Organizon trajnimin e stafeve, që zbatojnë projekte koncesioni.
d) Promovon parimet, institucionale dhe ligjore, për nxitjen e përdorimit të praktikave më të mira
ndërkombëtare në fushën e koncesioneve, për tërheqjen e investimeve të huaja.
dh) Nxit zbatimin e praktikës më të mirë për procedurat dhe rregullat e koncesionit, veçanërisht për
procedurën e propozimeve të pakërkuara.
e) Përgatit mendimin e saj për Këshillin e Ministrave, për kushtet e kontratës së koncesionit, si dhe për
kriterin e “vlerës për para” në projektin e koncesionit, në përputhje me nenin 21/4 të ligjit nr.9663, datë 18.12.2006 “Për koncesionet”.
ë) Mban bazën e të dhënave (data base) për projektet koncesionare në shqyrtim, vlerësim apo ato në
zbatim.
Agjencia e Trajtimit të Koncesioneve (ATRAKO) siguron të ardhura nga shërbimet, që kryen në dobi
të autoritetit kontraktues, si dhe nga donatorë të ndryshëm.

16 Ndiqni Shqiptarja.comFacebook dhe në Twitter

Licenza Creative Commons
Ndalohet riprodhimi i shkrimit!
avatar

   
Komentet janë të hapura dhe nuk është e nevojshme të jesh i regjistruar.
Intervista
Romani “E penguara”, Kadare intervistė pėr gjermanen “Die Welt”
Humbja e PD nė zgjedhje, Salianji: Basha mori pėrgjegjėsitė e duhura
Sėmundja e rrallė, 19 vitet e vėshtira tė Geraldinės
Këndi i Njoftimeve
Shtypi i ditës
Datë 25/07/2017, Viti VII - NR.173