Për herë të parë bleta hyn në listën e llojeve të rrezikuara

Bleta është një polinator i pjesëve të mëdha të habitateve të barit të shkurtër dhe të gjatë, të barit lindor dhe mes-perëndimor.

Por ka përjetuar një rënie dramatike të popullsisë për shkak të humbjes së habitatit, patogjenëve dhe pesticideve. Është bleta e parë amerikane e Amerikës së Veriut që tani është në listën e llojeve të rrezikuara.

Kjo rënie dramatike e bletës nuk është rezultat i asnjë ngjarjeje. Në vend të kësaj, ajo është rezultat i shumë faktorëve të shkaktuar nga njeriu që mbështesin njëra-tjetrën dhe përforcojnë efektet e tyre. Si shtrirja urbane ashtu edhe bujqësia sigurisht luajnë një rol të rëndësishëm. Zhvendosja e bujqësisë nga fermat e vogla familjare që prodhojnë një shumëllojshmëri kulturave në monopole të mëdha korporative që prodhojnë vetëm një ose dy kultura kanë shkatërruar shtrirje të gjera të fragmenteve të habitatit në dispozicion të mbushura me lule të egra natyrore dhe terren që ushqehen me bletët e shtëpisë dhe llojet e tjera të polenizuesit amtare.

“Një shqetësim tjetër është përdorimi i përhapur i insekticideve të qëndrueshme, afatgjata dhe shumë toksike brenda rrezes së bletëve të zhurmshme, të cilat paraqesin kërcënim për ekzistencën e saj të vazhdueshme”, tha Sarina Jepsen, Drejtore e Specieve të Rrezikuara dhe Konservimit të Ujërave në Shoqëria Xerces.

a.de./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A ju duket i drejtë vendimi për hapjen e listave dhe ndalimin e koalicioneve parazgjedhore?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Kosova lejon kryerjen e testeve Covid në institucionet private shëndetësore