Pse është kaq e rëndësishme festa e ditëlindjes së fëmijëve?

Foto ilustruese

Kur ditëlindja e një fëmije afrohet, disa prindër shpesh entuziazmohen dhe përgatiten paraprakisht për të festuar.

Por ka edhe prindër që preferojnë të kursejnë të gjitha shpenzimet e përfshira në hedhjen e një feste për ditëlindjen dhe vendosin të mos bëjnë një festë fare. 

Bërja e kësaj mund të mos jetë produktive. 

Tashmë festa e ditëlindjes ka ndryshuar.

Ajo që kemi përdorur për të konsideruar një festë të thjeshtë për ditëlindjen, tani është bërë zhvillimi i një feste me mbi 50 të ftuar, tryeza të personalizuar,  karamele dhe dekorime të shtrenjta që në fund do të përfundojnë në plehra. 

Sidoqoftë, Dr. Jacqueline Woolley mbron rëndësinë e festimit të ditëlindjeve në një mënyrë kuptimplotë, pasi fëmijët, si të rriturit, kërkojnë shpjegime për ngjarje personale.

Rëndësia e festimit të një ditëlindjeje

Dr Woolley kreu një studim midis koncepteve të moshës dhe ditëlindjeve te fëmijët e vegjël.

Për hulumtimin u morën në pyetje 99 fëmijë amerikanë midis moshës 3 dhe 5 vjeç. 

Iu dhanë të zgjidhnin tre altrnativa, e para të kishin një party, e dyta të mos kishin asgjë dhe e treta të kishin një festë në 2 pjesë. 

Vullnetarëve u pyetën që të tregojnë se sa vjeç do të ishte çdo fëmijë. 

Testet e doktor Woolley zbuluan se për fëmijët në moshë parashkollore, përvoja vjetore e ndryshimit në dukje të papritur nga një herë në tjetrën është me rëndësi të madhe: pasi nuk ka ndonjë shkak fizik të dukshëm, fëmijët konsiderojnë një festë për ditëlindjen të jetë një ngjarje që ndodh rregullisht, duke u rritur.

Përparësitë e festimit të një ditëlindjeje, sipas psikologjisë së zhvillimit

Doktor Woolley beson se nëse për një 4-vjeçar, qëllimi i një feste është të mbushë 5 vjeç, atëherë është festa që llogaritet.

Kështu që prindërit mund të marrin parasysh avantazhet e mëposhtme të këtyre ngjarjeve:

Ata ngrenë vetëvlerësimin e tyre. 

Kur një fëmijë ndihet i gëzuar, ata gjithashtu ndihen të dashur dhe domethënës në rolin e tyre familjar. Ditëlindja e tyre bëhet e rëndësishme në jetën e prindërve të tyre.

Ata forcojnë lidhjet familjare. Të kesh tradita familjare është pozitive. Pavarësisht se cila është madhësia e festimit, çfarë është e rëndësishme, është ndjenja e të qenurit së bashku për të festuar diçka të veçantë.

Ata vendosin marrëdhënie shoqërore. 

Duke ftuar miq, gjyshër ose gjithë familjen në një festë ditëlindjeje ndihmon fëmijën të lidhet më mirë përmes ndjenjave të shoqërimit.

Ata krijojnë kujtime pozitive. 

Një studim i kujtimeve parashkollore thotë se shumica e kujtimeve të fëmijërisë nuk janë me të vërtetë kujtime, por përkundrazi një kujtim i krijuar nga shumë të dhëna të mbledhura nga burime të ndryshme në një mënyrë të pavetëdijshme, si ndjesi, aromë dhe muzikë. 

Pra, krijimi i kujtimeve nga një festë mund të jetë diçka me kuptim.
I ndihmon ata të kenë një perceptim të kohës. 

Fëmijët nuk janë të vetëdijshëm për rritjen e tyre.

Kjo është arsyeja pse ditëlindjet janë një mënyrë e shkëlqyer për ta të zbulojnë procesin e rritjes.

Festimi jo domosdoshmërisht duhet të jetë i dukshëm.

Disa prindër mund të ndjehen nën presion për të festuar ditëlindjen e fëmijës së tyre. 

Sidoqoftë, festimi i një viti tjetër të jetës së fëmijës tuaj nuk ka pse të jetë mbizotërues.

Fëmijët janë më të motivuar ose të entuziazmuar nga festimet ku merren parasysh, ku vlerësohen nevojat e tyre emocionale dhe ku ndjehen të dashur. 

Pra, thjesht të fikësh një qiri dhe të hash një tortë mund të jetë një festë në vetvete.

Ajo që është e rëndësishme nuk është torta më e bukur e ditëlindjes në botë dhe as dhurata më e shtrenjtë nga dyqani më prestigjioz, por ngrohtësia e mjedisit në të cilin fëmija ndihet i përfshirë, i sigurt dhe i respektuar.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A duhet të pranojnë institucionet shtetërore ulje të pagave si kontribut për situatën e krijuar nga COVID-19?

Komento