Si kurohet dhimbja
e shpatullës

TIRANE - Një nga ankesat më të zakonshme fizike është dhimbja në sup. Supi juaj është i përbërë nga disa nyje të kombinuara me tendinet dhe muskujt që lejojnë një gamë të madhe të lëvizjes në krahun tuaj. Ngaqë supi ka kaq struktura të ndryshme është i ndjeshëm ndaj problemeve të ndryshme. Mansheta rrotatore është një burim i shpeshtë i dhimbjeve në sup.
 
ANATOMIA
 
Shpatulla juaj është e përbërë nga tre kocka: kocka e sipërme e krahut tuaj (humerusi), kocka e shpatullës-scapula dhe klavikula.

Krahu yt mbahet në folenë e shpatullës nga Mansheta Rrotatore. Muskujt dhe tendinet formojne një çati, mbulese mbi kokën e humerusit dhe fiksohen në kockën e shpatullës-scapula është mbajtur në prizë tuaj shpatullën nga pranga Rotator tuaj. Këto muskujt dhe tendons formojnë një mbulesë rreth kokës së kockave të sipërme krahun tuaj dhe atë të bashkëngjitni teh shpatullën tuaj.

Nuk është një qeskë lubricating quajtur Bursa midis pranga Rotator dhe kockave në krye të supit tuaj (acromion). Bursa lejon tendons Rotator pranga të kalojë lirisht kur ju hyni krahun tuaj.

Ndodhet një qese lubrifikuese ndërmjet manshetes Rrotatore dhe kockës mbi supin tuaj (akromioni). Bursa lejon tendinat e Manshetes Rrotatore të rrëshqasin lirisht, kur ju lëvizni krahun.

ANATOMIA NORMALE E SHPATULLËS
 
Pershkrimi
Mansheta Rrotatore është burimi më i shpeshtë i dhimbjes së supit. Dhimbja mund të vijë si rezultat i: Tendinitis; Irritimi i tendineve të manshetës rrotatore.

Bursitis. Bursa mund të inflamohet dhe enjtet, të mbushet me ujë e të japi dhimbje. Impingement. Kur ju ngrini krahun lart, hapsira ndërmjet akromionit dhe manshetes rrotatore zvogëlohet. Akromioni fërkon tendinat dhe bursën, dhe jep kështu irritim dhe dhimbje.
 
AKROMIONI FERKON, IRRITON  MANSHETEN RROTATORE DHE BUSEN.

Shkaqet
Dhimbje nga manshet rrotatore është e zakonshme në atletët e rinj dhe të njerezit e moshës mesatare. Atletët e rinj që përdorin krahet e tyre për not, basketboll dhe tenis janë veçanërisht vulnerabel. Ata që bëjnë ngritje te përsëritura te krahut per te varur dicka, pikturuar, etj. Dhimbja gjithashtu mund te vijë dhe nga trauma minore.

Mjeku juaj do të testojë shkallen e levizjes duke ju bere juve te  lëvizni krahun tuaj në drejtime të ndryshme.

Pas diskutimit per simptomet tuaja dhe historise mjekësore, mjeku juaj do të ekzaminoje shpatullën tuaj. Ai ose ajo do të kontrollojë për të parë nëse ajo është e ndjeshme në ndonje zonë ose nëse ka ndonje deformim. Për të matur shkallen e levizjes së supit tuaj, mjeku do tju kerkoje të lëvizini krahun tuaj në disa drejtime të ndryshme. Ai ose ajo gjithashtu do të testojë fuqinë tuaj te supit.

Mjeku do të kontrollojë dhe  për probleme të tjera te shpatullës  tuaj. Ai ose ajo mund të ekzaminoje qafën tuaj për tu siguruar se dhimbja nuk vjen nga një "shtypje e nervit-hernie diskale cervikale", dhe për të perjashtuar ndonje artrit.
 
TESTET IMAZHERIKE

Teste të tjera të cilat mund të ndihmojnë mjekun tuaj të konfirmuar diagnozën përfshijnë: Radiografia: Radiografia nuk tregon per indet e buta te supit tuaj si manshet rrotator por tregon vetem per kockat, ndaj nje pacient me dhimbje nga mansheta rrotatore mund te kete nje radiografi normale. Ne pamje te vecanta mund te tregoje nje formacion si grep ne buzen anteriore te akromionit.

Rezonanca magnetike (MRI) dhe Ultrasonografia. Keto ekzaminime imazherike na tregojne pamje te mira per indet e buta si mansheta rrotatore. Ato mund të tregojnë fluidin ose inflamacionin në Bursa dhe manshet rrotatore. Në disa raste, mund te evidentohet dhe grisja e pjeshme e manshetes rrotatore.
 
Trajtimi
 
Qëllimi i trajtimit është për të ulur dhimbjen dhe për të rivendosur funksionin e supit. Në planifikimin e trajtimit tuaj, mjeku do të konsiderojë moshën tuaj, nivelin e aktivitetit, dhe shëndetin e përgjithshëm.

Në shumicën e rasteve, trajtimi fillestar është jokirurgjikal. Edhe pse trajtimi jokirurgjikal mund të marrë disa javë - muaj, shumë pacientë përjetojnë një përmirësim gradual dhe rikthim të funksionit.

Pushimi: Mjeku juaj mund të sugjerojnë pushim dhe modifikimin e aktivitetit, si duke shmangur veprimtaritë te tilla si ngritja lart e kraheve. Medikamente antiinflamatore josteroide. Ilace si ibuprofeni dhe naproxeni të zvogëlojnë dhimbjen dhe ënjtjen.

Terapia fizike: Një Fizioterapist fillimisht do të përqëndrohet në rivendosjen lëvizjeve normale për shpatullat tuaja. Ushtrimet te tipit stretcing jane te dobishme për të përmirësuar shkallen e levizjeve. Nëse keni vështirësi per te çuar krahun pas shpinës tuaj, ju mund të keni zhvilluar ngushtësim te kapsulës se pasme të supit. Ne raste te tilla nevojiten ushtrime te veçanta per per tu qetesuar nga dhimbja.

Pasi dhimbja juaj është duke u përmirësuar, terapisti mund të fillojë një program për forcimin e muskujve te manshetes rrotatore.

Injeksioni i Steroideve: Nëse trajtimi me medikamente dhe terapi fizike nuk lehtëson dhimbjen tuaj, një injeksion të një anestetiku lokal dhe një kortizonik mund të jenë të dobishme. Kortizoni është një ilaç shumë efektiv, anti-inflamator. Injektimi në Bursë nën acromion mund të lehtësojë dhimbjen.

NJE INJEKSION KORTIZONIKU MUND TE LEHTESOJE DHIMBJEN E SUPIT
 
Trajtimi kirurgjikal

Kur trajtimi jokirurgjikal nuk lehtëson e dhimbjen, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.
Qëllimi i operacionit është që të krijojë më shumë hapsirë ​​për mansheten rrotatore. Për ta bërë këtë, mjeku juaj do të heqë pjesën e inflamuar të Bursës. Ai mund të kryejë një akromioplastike, në të cilin një pjesë e acromion hiqet, pjesa qe luan rolin e grepit duke ferkuar keshtu mansheten rrotatore. Kjo   njihet si një dekompresion subakromial. Këto procedura mund të kryhen duke përdorur arthroskopine ose kirurgji të hapur.
 
Teknika e artroskopise
 
Në arthroscopi, instrumentet kirurgjike te holla futen në dy ose tre punksione të vogëla rreth shpatulles tuaj. Mjeku ekzaminon shpatullën tuaj përmes një fibroskopiti i cili eshte i lidhur me një aparat televiziv. Nëpermjet instrumenteve të vogla duke përdorur një monitor video, heq indet e buta dhe ato te kockave. Në shumicën e rasteve, buza e perparme e akromionit bashke me nje pjesë te burses hiqet.

Kirurgu juaj mund të trajtojë dhe problemet e tjera te shpatulles tuaj gjate kesaj kohe. Këto mund të përfshijnë artritin midis klavikules dhe acromionit (artriti acromioclavicular), inflamacionin tendinit biceps apo grisjen e pjeshme te manshetes rrotatore.
 
Teknika kirurgjikale e hapur: Në kirurgjine e hapur, mjeku do të bëjë një prerje të vogël në frontin e shpatulles tuaj. Kjo lejon mjekun të shikojë akromionin dhe mansheten rrotatore.

Teknika e akromioplastikes anteriore. (Majtas) reparimi Arthroskopik; (Djathtas) Procedura e kirurgjise se hapur
 
Rehabilitimi
Pas operacionit, krahu juaj mund të vendoset në një sling për një periudhë të shkurtër kohe. Kjo lejon nje shërim te hershëm. Sa më shpejt që komforti juaj te lejoje, mjeku  do tju heqë slingun për të filluar ushtrimet dhe përdorimin e krahut.

Mjeku do të ofrojë një program rehabilitimi bazuar në nevojat tuaja dhe gjetjet në kirurgji. Kjo do të përfshijë ushtrimet për të rifituar shkallen e levizjeve të supit dhe forcën e krahut. Kjo zakonisht merr 2-4 muaj për t’u çliruar  nga dhimbjet plotesisht, por mund të zgjasë edhe deri në një vit.

Shkrimi u botua sot në Suplementin Shëndeti në gazetën Shqiptarja.com (print) 06.06.2013
 
Redaksia Online
(b.m/shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    Rihapet çështja Gërdeci, a mendoni se do të bëhet drejtësi për këtë tragjedi?×

Lajmi i fundit

John

Tabaku: Shqiptarët shpenzuan 30 milionë mjekime anti-COVID, qeveria rimbursoi vetëm 1%! Kjo nuk duhet të jetë qeveria jonë