Viti nis me rënie të ardhurash! Në janar u mblodhën 6.9 mln € më pak se në 2020, ndikimin më të madh heqja e tatim-fitimit

Muaj janar të ardhurat në buxhetin e shtetit përsëri kanë pasur rënie, çka dëshmon se pandemia COVID-19, vijon të ketë ndikim negativ në ekonomi, edhe pse nuk jemi me masa kufizuese të plota. Te dhënat më të fundit të ministrisë së financave tregojnë se në muajin e pare të vitit janë arkëtuar 284.6 milionë euro, me një tkurrje prej më shumë se 6.9 milionë eurosh krahasuar me janari i 2020, kohë kur nuk kishte nisur pandemia në vendin tonë.

Sipas të dhënave deri në fund të janarit u mblodhën nga të ardhurat tatimore 274.5 milionë euro, duke u ulur me rreth 3.2 milionë euro krahasuar me vitin me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Ndërkohë nga TVSH-ja që është ndër zërat kryesor në të ardhura janë mbledhur 90.7 milionë euro, me një rënie me 2.3 milionë eurosh krahasuar me vitin e kaluar, çka tregon që konsumi dhe xhiroja e bizneseve përsëri është e ulët.

Të dhënat fiskale tregojnë se të larguarit nga puna si pasojë e pandemisë, janë ri-integruar në treg, për shkak se të ardhurat nga tatimi mbi pagën janë një rënie të lehtë. Nga ana tjetër është ndjerë menjëherë në buxhet heqja e tatimit mbi fitimin për bizneset me xhiro deri në 14 milionë lekë, pasi arkës së shtetit i mungojnë 5.6 milionë euro vetëm nga ky zë.

Nga tatimi mbi fitimin në muajin janar janë arkëtuar 12.5 milionë euro, nga 18.2 milionë euro që u mblodhën në vitin e kaluar, ndërsa nga tatimi mbi të ardhurat personale mungojnë vetëm 623 mijë e 379 euro.

Edhe në zërat e tjerë të ardhurave ka pasur rënie por tek bizneset duket se ajo është më e lartë. Por ndryshe nga muajit e kaluar të ardhurat nga pushteti vendor janë rritur me 931 mijë euro. Në total nga bashkitë në janar janë realizuar 10.8 milionë euro të ardhura nga 9.9 milionë në vitin e kaluar.

TË ARDHURAT NGA PUSHTETI VENDOR

Janar 2020                 9,949 mln euro

Janar 2021               10,880 mln euro

Diferenca                   +931 mijë euro

TATIM MBI FITIMIN

Janar 2020    18,256 mln euro

Janar 2021    12,572 mln euro

Diferenca           -5.6 mln euro

TË ARDHURAT NË MUAJIN JANAR

Janar 2020               291,547 mln euro

Janar 2021               284,625 mln euro

Diferenca                  - 6.921 mln euro

TË ARDHURAT TATIMORE

Viti 2020              277,808 mln euro

Viti 2021              274,521 mln euro

Diferenca                -3,286 mln euro

TË ARDHURAT NGA TVSH

Janar 2020                   93,045 mln euro

Janar 2021                   90,713 mln euro

Diferenca                      -2,331 mln euro

I.K./b.ha./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Ngjarja e Kavajës, sipas jush si do të jenë ditët e fundit të fushatës elektorale?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Plagosja me armë në zyrën elektorale të PD në Kavajë, në kërkim autori dhe 2 shokët e tij! Ndriçim Jonuzi nga arratia: I bllokuan rrugën një nëne me shami