Zbulohet misteri i 'Të Hënës Blu', ditës më të trishtuar të vitit

Foto ilustruese

“E Hëna Blu” njihet si dita më depresive dhe e trishtuar e të gjithë vitit, ku i bie e hëna e tretë pas Vitit të Ri, por sipas psikologëve kjo nuk është e vërtetë pasi ndikon stina e dimrit.

Kërkimet nuk kanë vërtetuar se ka ndonjë ditë më depresionuese se të gjithë të tjerat, por në të vërtetë është një marifet që fatkeqësisht është krijuar në kulturën moderne.

Në ditët e sotme faqet e ndryshme ndajnë këshillat e tyre për mënyrën sesi njerëzit mund ta shpëtojnë veten nga errësira dhe  kompanitë promovojnë produktet që personat e prekur të ndihen më mirë.

Origjina e një miti shëndetësor “E Hëna Blu” filloi me një njoftim për shtyp.

Në vitin 2005, kanali televiziv në Mbretërinë e Bashkuar, “Sky Sky Travel”, tashmë i papërpunuar, u dërgoi gazetarëve një njoftim të ngazëllyer promovues që me ndihmën e një psikologu, ata do ta llogaritnin ditën më të mjerueshme të vitit.

Ata me sa duket do ta përpunonin me një formulë komplekse të zhvilluar nga psikologu në Mbretërinë e Bashkuar Dr. Cliff Arnall.

Faktorët e tillë si moti ndihojnë në humorin e personave.

Formula kishte për qëllim të analizonte kur njerëzit rezervonin pushime, duke supozuar se njerëzit kishin shumë të ngjarë të blinin një biletë në një vend të caktuar.

Arnall iu kërkua të vinte ditën më të mirë për të rezervuar një udhëtim pushimesh, kështu që ai mendoi për arsyet pse njerëzit mund të duan të bëjnë pushime dhe kështu lindi dita më e zymtë e vitit.

"Në përgjithësi ka më shumë trishtim në kohën e dimrit dhe janari nuk është aspak i rrallë për më shumë trishtim në përgjithësi midis njerëzve",  tha Dr. Ravi Shah, psikiatër në Qendrën Mjekësore Irving në Universitetin Columbia.

"Pra, në vend që të thirrni për një ditë specifike, unë mendoj se pyetja më interesante është se çfarë bëhet fjalë për dimrin që ndikon në gjendjen tonë."

Në vitin 2009, raporti i vetëvrasjeve për të hënën për burrat japonezë ishte dukshëm më i lartë sesa në ditët e tjera të javës, veçanërisht ​​duke sugjeruar se struktura e javës së punës dhe betejat ekonomike kishin ndikuar.

E hëna blu nuk është e shëndoshë shkencërisht, sipas Formulës së Arnall duket pjesa: [Ë + (D-d)] xTQ / MxNA.

Por, pas inspektimit më të afërt, variablat e përfshirë janë subjektivë dhe thjesht jo shkencorë.

Për shembull, Ë është moti. D është borxhi dhe d është paga mujore, ndërsa T do të thotë kohë që nga Krishtlindja dhe Q është koha që kur keni hequr dorë nga rezultati juaj i Vitit të Ri.

Asnjë nga faktorët që ai përfshiu nuk mund të matet, ose të krahasohet nga të njëjtat njësi.

Formula nuk mund të vlerësohet ose verifikohet në mënyrë adekuate.

Për shembull, nuk ka asnjë mënyrë për të matur numrin mesatar të ditëve që kur njerëzit ranë në përmbledhjen e Vitit të Ri.

Dhe moti i janarit ndryshon midis shteteve, vendeve dhe kontinenteve të ndryshme.

Me pak fjalë, nuk ka asnjë meritë shkencore për të.

Arnall gjithashtu ka pretenduar të bëjë fushatë kundër idesë së tij për të hënën Blu, si pjesë e "grupit aktivist" “Stop Blue Monday”.

Por ai grup, siç doli, ishte gjithashtu një fushatë marketingu,  këtë herë për turizëm dimëror në Ishujt Kanarie.

"Unë nuk pendohem aspak",  tha ai, duke shtuar se ka "përdorur mediat" në disa raste me qëllimin për të filluar biseda rreth psikologjisë.

"Problemi im me psikologjinë akademike dhe botimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët ... ata nuk i bëjnë aq shumë ndryshimet njerëzve të zakonshëm" , shtoi Arnall, të cilit iu paguan 1.200 për të dalë të hënën Blu.

"Kjo nuk është mënyra e duhur për të rritur vetëdijen. Duke thënë se kjo ditë e vetme është dita më depresionuese e vitit, pa asnjë provë, ne po hulumtojmë sesi mund të jetë depresioni serioz.

Shëndeti mendor është sfida më e madhe shëndetësore e brezit tonë. Depresioni nuk është një fenomen i vetëm ditor. Depresioni është një sindromë klinike që duhet të jetë së paku dy javë, në pjesën më të madhe të ditës, shumicën e ditëve me kalimin e kohës”, tha Antonis Kousoulis, drejtor i Fondacionit të Shëndetit Mendor në Mbretërinë e Bashkuar.

Kritikët e konceptit të një "Të hëne blu" kanë konstatuar se depresioni klinik ndaj shkaqeve të jashtme, si numri i ditëve që nga Krishtlindja mund të ndikojë negativisht te njerëzit që vuajnë prej tij duke sugjeruar se gjendja e tyre mund të zgjidhej me diçka aq të lehtë sa prenotimi i pushimeve në një plazh me diell.

Ajo që është e vërtetë është vetë stina e dimrit, e njohur më shumë si çrregullim afektiv sezonal, ose mërzitje.

Është një formë depresioni që njerëzit e përjetojnë zakonisht gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit kur ka më pak rreze dielli.

Muajt ​​më të vështirë për njerëzit e mërzitur në SHBA kanë tendencë të jenë janari dhe shkurti, por përmirësohen me ardhjen e pranverës.

“Psikology Today” raportoi që SAD vlerësohet të prekë 10 milionë amerikanë dhe se 10% deri 20% të tjerë mund të kenë simptoma të buta.

Për 5% të të rriturve që përjetojnë SAD rreth 40% të vitit kanë simptoma që mund të jenë dërrmuese dhe që mund të ndërhyjnë në jetën e tyre të përditshme.

Gjendja ka qenë e lidhur me një çekuilibër biokimik në tru, i shkaktuar nga orët e shkurtëra të ditës dhe rrezet e pakta të diellit në dimër.

Ndërsa stinët ndryshojnë, njerëzit pësojnë një zhvendosje në orën e tyre biologjike të brendshme, ose ritmin rrethanor, që mund të bëjë që ata të mos sinkronizohen me orarin e tyre të rregullt.

Simptomat e zakonshme të SAD përfshijnë lodhjen, pavarësisht se mund të flesh dhe shtimi në peshë i shoqëruar me dëshirën për karbohidrate.

Shenja të tjera përfshijnë ndjenjat e trishtimit, humbjen e interesit për aktivitetet që dikur shijoheshin, ndjenjën e pavlefësisë ose fajit, mospërqendrimin ose mendimet për vdekje ose vetëvrasje, madje edhe përpjekje për vetëvrasje.

SAD mund të fillojë në çdo moshë, por zakonisht fillon midis moshës 18 dhe 30 vjeç dhe është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Si të luftojmë çrregullimin afektiv sezonal

Sipas Dr. Shah, mënyra më e lehtë për të filluar veprimin kundër SAD është ekspozimi në dritë.

"Nëse nuk mund të merrni rrezet e diellit natyral, blini kuti dritash”, thotë ai.

Terapia e dritës përfshin uljen përpara një kutie që lëshon dritë shumë të ndritshme minimalisht për 20 minuta në ditë.

Shumica e njerëzve shohin përmirësime nga kjo metodë brenda një ose dy javësh nga fillimi i trajtimit.

Në pritje të kthimit të simptomave në vjeshtë, disa njerëz fillojnë terapi të lehta për t'i parandaluar ato.

Rritja e ekspozimit ndaj dritës së diellit mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e simptomave. Antidepresantët dhe terapia e bisedave janë efektive në trajtimin e SAD gjithashtu.

Kujdesi i plotë për shëndetin tuaj mund të ndihmojë gjithashtu, të ushtroheni rregullisht, të hani mirë, të flini sa duhet dhe të qëndroni të lidhur me familjen dhe miqtë.

Bisedoni edhe me mjekun tuaj, pasi SAD mund të jetë një gjendje e menaxhueshme me diagnozën dhe trajtimin e duhur.

"Nëse e mbani veten aktiv fizikisht, mendërisht dhe shoqërisht e përdorni një kuti të lehtë, kjo do të sjellë përmirësime",  tha Shah.

Batanijet me peshë kanë qenë të dobishme për njerëzit që luftojnë me pagjumësinë dhe ankthin.

Arnall më vonë hartoi një formulë që përcakton ditën më të lumtur të vitit, e sponsorizuar nga një kompani akulloreje, edhe pse shumë njerëz gjejnë ngushëllim në trajtimet kur janë më pak të lumtur.

Kështu që, nëse sot ndiheni mirë në të hënën Blu, mos e parashikoni se dita do t’i përmbahet  dënimit e nëse jeni duke luftuar me mërzitjen, dijeni se ndihma është në dispozicion për ju.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A i duhet vendit një klasë krejtësisht e re politike?

Komento