Indi-Pakistan, tensione të forta mes dy fuqive bërthamore.

17 Gusht 2019, 15:48

Tensione të forta kanë përfshirë prej disa ditësh rajonin e Kashmirit, i administruar nga India dhe i pretenduar nga Pakistani.

Prej përplasjeve mes forcave qeveritare dhe protestuesve që kërkojnë liri nga kontrolli i Indisë, ka patur të vrarë dhe qindra të arrestuar.

Militantët pro pavarësisë së Kashmirit janë zotuar se do të vazhdojnë të protestojnë dhe kanë kërcënuar se do të nisin luftën e armatosur.

Protesta të forta jane zhvilluar edhe në rrugët e Londrës, ku qindra mbështetës pro-pakistanezë kanë kërkuar që New Delhi të heq dorë nga planet e saj.

Tubimet vijnë në një kohë kur tensionet mes Indisë dhe Pakistanit kanë eskaluar, pasi qeveria indiane vendosi në 5 gusht ti heqë Kashmirit statusin e krahinës autonome, I cili garantohej nga neni 370 i kushtetutës indiane.

Veprimet e Indisë kanë provokuar reagime të forta edhe në Pakistan, duke bërë që autoritetet e Islamabadit të njoftojnë se do të ndërpresin tregtinë bilaterale me Indinë dhe do të dëbojnë ambasadorin Indian.

Kategori të tjera