Si bëhen korrigjimet e gabimeve në të dhënat kadastrale?

24 Prill 2019, 10:09

Në emisionin “Këndi i Ekspertit”, në Report TV, të drejtuar nga gazetarja Valbona Mhilli, në Rubrikën “Prona Ime” ka qenë i ftuar eksperti i çështjeve të pronave Gjergji Begaj, drejtues i Studios Ligjore “Bylis”. Eksperti ynë ka folur fillimisht për një çështje të rëndësishme siç është ajo për korrigjimet e gabimeve në të dhënat kadastrale, neni 16. Janë disa gabime që vijnë nga veprimtaria e Drejtorisë Vendore, të cilat korrigjohen. Eksperti Begaj sqaron rastet se kur konstatohen gabime nga titullari i institucionit ose personat e interesuar dhe si duhen korrigjuar dhe kush e ka përgjegjësinë për korrigjimin. Gjithashtu ai sqaron se a tarifohet shërbimi i korrigjimit dhe sa është vlera e faturës. Më pas Gjergji Begaj u është përgjigjur pyetje që kanë mbërritur nga qytetarët live në Report TV.

Sot do të flasim për korrigjimet e gabimeve në të dhënat kadastrale, neni 16. Janë disa gabime që vijnë nga veprimtaria e Drejtorisë Vendore, të cilat korrigjohen, pasi konstatohen, nga Drejtoria Vendore ose nga Drejtori i Përgjithshëm kryesisht. Struktura përgjegjëse për ankimet ose kërkesat e personalizuara të të interesuarit. Kur konstatohen gabime nga titullari i institucionit ose personat e interesuar? Si duhen korrigjuar dhe kush e ka përgjegjësinë për korrigjimin? A tarifohet shërbimi i korrigjimit dhe sa është vlera e faturës? Korrigjimi duhet të bëhet vetëm në hartë apo edhe në kartelë?

I referohemi nenit 16 të ligjit të ri të pronave, i përmirësuar. Janë shkurtuar hallkat. Kemi raste kur gabimet vijnë nga veprimtaria e drejtorive të hipotekave, tashmë të kadastrave, dhe këto konstatohen nga regjistruesi dhe nga njerëzit e interesuar. Atëherë institucionit i lind e drejta që të bëjë korrigjimin e këtyre gabimeve në kartelë dhe në hartë. Në këtë rast qytetari nuk duhet që të tarifohet, pra nuk do të bëjë pagesë për këtë. Pra, gabimi konstatohet nga qytetari i interesuar, vihet në dijeni regjistruesi dhe zyra e regjistrimit, me specialistët e saj, bën korrigjimin. Por mund të lindë nevoja që të shkohet në terren. Ka raste që nuk kapet nga specialistët dhe drejtori i hipotekës apo kryeregjistruesi ngre një grup pune dhe bëhet verifikimi edhe në terren.

Programe të tjera

Shiko të gjitha