• Kultura

  Tregime historike për murgun nga Sicilia ZRC dhe dy Romat

  Tregojnë se perandori i Romës Onori (395-423) kishte një papagall, të cilit i kishte vënë emrin “Romë”. U lidh kaq shumë me këtë zog të...

 • Kultura

  Aleksandri i Madh sipas Statutit të Shkodrës, zbuluar nga Lucia Nadin

  Vendi dhe roli i vërtetë i Aleksandërit të Madh në botën ilirike.  Sakrificat e Lucia Nadin per zbulimin e Statuteve te Shkodres. Teksti i...

 • Kultura

  David Selenica, gjeniu i ikonografisë shqiptare dhe i 1000 afreskeve (FOTO)

  Voskopoja në kohën e dy gjenive të mëdhenj, Teodor Kavalioti, filozof dhe mendimtar i madh shqiptar dhe piktorit të shkëlqyer David Selenica....

 • Kultura

  Ilirët 'e harruar' nga akademikët tanë, por jo nga dijetarët e huaj të Ballkanit, Europës e Amerikës

  Ja çfarë ka zbuluar për kulturën dhe trashëgiminë ilire studiuesi më i madh i ditëve të sotme, prof.Stipçeviç, botuar në veprën...

 • Dosje

  Vendi dhe roli i vërtetë i Aleksandrit të Madh në botën ilirike

  Miti i Aleksandrit të Madh sipas Statutit të Shkodrës të zbuluar nga Lucia Nadin.  Teksti i “Privilegjit...”  ku citohet: “Unë, Aleksandri, biri i...

 • Kultura

  Poezi të zgjedhura të Fatos Arapit, nga krijimtaria e tij në vite

  Pas shuarjes nga jeta të shkrimtarit Fatos Arapi, Shqiptarja.com sjell disa poezi të zgjedhura të tij ndër vite.

 • Kultura

  110-vjetori/ Çabej si Mendelejevi, na dha simbolet përbërëse të kombit e gjuhës

  Eqrem Çabej i vjen kombit shqiptar e kulturës së tij njëherë në 2000 vjet. Moikom Zeqo tregon si e ka njohur gjuhëtarin e shquar në libra dhe në jetë

 • Kultura

  Studimi/ Legjenda e mbretit ilir Epidam, e vërteta në ‘Historinë e Romës’

  - Kryevepra e Apianit. Ja cfarë mësojmë për dinastinë Taulante–Liburne në shekullit II, në kohën e perandorit romak Adrianit. Shpërbërja e saj nga...