Shëndeti

 • Një hormon i prodhuar nga trupi ynë i cili redukton urinë, është një terapi mjaft e mirë kundra obezitetetit.Këtë e vërtetojnë eksperimente klinike në më shmuë se 6000 pacientë obezë ose mbipeshë, të zhvilliuara nga Universiteti i Copenaghen si dhe të publikuara në British Medical Journal
 • Varësia nga interneti
  shkakton dëme në tru

  Varësia nga interneti “diskonekton” trurin, dhe kjo është vëzhguar për herë të parë nga rezonanaca magnetike në ndryshimet strukturale të materies së bardhë të trurit.

 • Spitalet të llogarisin
  a u kushton një pacient

  Të gjithë spitalet e vendit duhet të llogarisin dhe të dorëzojnë brenda këtij viti pranë Institutit të Sigurimeve të Kujdesit Shëndetësor se sa u kushton çdo pacient.

 • Kujdes fëmijët obezë, mjekët:
  Në Shqipëri 4% më shumë

  Specialistët pediatër shprehen se tendenca e nënave të reja për t’i ushqyer fëmijët me qumësht artificial bën që vogëlushët të priren drejt obezitetit.

 • Muzika ndihmon në pakësimin e dhimbjes

  Dëgjimi i muzikës dhe sidomos kur na përfshin emocionalisht, bën mjaft mirë për mendjen dhe trupin. Madje është provuar redukton dhimbjen tek personat më të ankthshëm.

 • Lojërat kompjuterike dëmtojnë trurin

  Në qoftë se përpara shtrohej pyetja nesë lojërat kompjuterike dëmtojnë trurin, tashmë përgjigjia është po. Në bazë të disa eksperimenteve dhe studimeve të kryera rezulton se personat të cilët kalojnë mbi 10 orë përgjatë 7 ditëve të një jave më pas kanë probleme në gjestimin e emocioneve.

 • Sarandë,diabeti kërcënon banorët

  Një në tre persona rezulton i prekur nga diabeti. Ky është rezultati i një studimi të kryer në një prej laboratorëve klinikë privatë në Sarandë. Sipas mjekut Spiro Kristo i cili drejton një laborator diagnostikues që prej vitit 1996 shprehet se çdo javë të paktën një në çdo tre vetë që diagnostikohen rezulton diabetik.

 • Alban Dibra, kardiokirurgu që
  braktisi Mynihun për Tiranën

  Ai është ndër të paktët mjekë në qendrën spitalore "Nënë Tereza" në Tiranë, i kthyer pas shumë vitesh pune në spitalet dhe institutet kërkimore më të njohura të perëndimit. Pavarësisht zhgënjimeve të përditshme, mungesës së barnave, kirurgu vaskular Alban Dibra nuk dorëzohet. Këmbëngul të sjellë më të mirat e mjekësisë botërore edhe në sallat e operacionit të QSUT. ( ne foto Alban Dibra)

 • Gjumi, një mik i rëndësishëm për fëmijët

  Është provuar me anë të disa eksperimenteve se gjumi gjatë ditës është një faktor mjaft i rëndësishëm në zhvillimin dhe qetësinë e një fëmije të vogël. Madje sipas kërkuesve të

 • Femrat pas lindjes më të predispozuara
   për të rinisur duhanin

  Gjatë shtatzanisë rreth 45% e femrave lënë duhanin dhe më pas rreth 80% e tyre e rifillojnë atë pas lindjes dhe tentativat për t’a lënë më pas atë janë jo të frytshme.Gjatë disa studimeve në maternitete të

 • Test gjaku për të mësuar
  gjininë e fëmijës

  Nuk do të jenë më të nevojshme analiza apo pritje të gjata deri në tre muaj për të mësuar gjininë e fëmijës në barkun e nënës. Një grup kërkuesish koreanë nga Universiteti i KwanDong, kanë zhvilluar

 • Kirurgjia për obezitetin ul riskun
  e sëmundjeve në zemë

  Kirurgjia e cila shërben për të humbur peshë mund të minimizojë edhe problemet e zemrës.

 • Palca bëhet
  trasparente për studim

  Palca kurrizore bëhet transparente falë një teknike të re e cila konsiston në vëzhgimin në 3D me anë të mikroskopit për të studiuar më mirë mënyrat për të stimuluar rigjenerimin pas një dëmtimi

 • Agopuntura kundra rrudhave

  Në botën e estetikës teknologjia integrohet duke rimarrë edhe teknika antike të përftuara nga tradita.Për këtë arsye agopuntura kineze konsiderohet me efikasitet të njëjtë me botox-in si dhe paraqitet si një alternativë për lifting kirurgjikal.

 • Molla me dy ngjyra simetrike

  Për shkak të një mutacioni gjenetik është përftuar një mollë gjysëm e kuqe dhe gjysëm e gjelbër.Ky frut u zbulua nga një kopshtar 27-vjeçar në Britani.

 • Xheli i ri që përshpejton
  mbylljen e plagëve

  Është prodhuar një xhel i cili mund të përshpejtojë mbylljen e plagëve. Xheli është mjaft i thjeshtë në efikas dhe mjaft i lirë sepse ka në bazë të tij ujë dhe polimere

 • Terapi të personalizuara në SHBA

  Një test i ri i cili po aplikohet në SHBA ka të bëjë me dhënien e terapive dhe mjekimeve të ndryshme në bazë të AND-së së çdo personi

 • Dhuruesit e gjakut, Pipero:
  Privilegje që të inkurajohen

  Gjatë seancës dëgjimore bërë gjatë dhjetorit në komisionin e Shëndetësisë të Kuvendit të Shqipërisë është diskutuar për problemet që lidhen me sasinë dhe cilësinë e gjakut që gjendet në dispozicion të njërëzve në nevojë në Shqipëri. Sipas Pëllumb Piperos, Drejtor i përgjithshëm i Politikave dhe Planifikimit Shëndetësor në MSH, deri më sot është bërë shumë për të rrëzuar një mentalitet që i shihte njerëzit që jepnin gjak vetëm si dhurues me pagesë, por ka ende shumë për të bërë për të nxitur dhurimin e gjakut në Shqipëri.

 • Festat, Vasili apel qytetarëve:
  Gëzohuni duke u kujdesu

  Ministria e Shëndetësisë deklaron se qendrat spitalore, do të jenë në gadishmëri më 31 dhjetor, natën e ndërrimit të viteve, ndërsa u bën apel qytetarëve të kenë kujdes. Një gotë më shumë verë, apo një copë mish më shumë mund të shkaktojë crregullime shëndetësore, të cilat do të bëheshin problem për jetën e tyre në të ardhmen.

 • Gecaj: Pacientët në QSUT
  hyjnë me 1 sëmundje marrin 2

  Kushtet higjieno- sanitare të QSUT-së, janë shumë larg standardeve të një spitali. Ky ka qenë konstatimi paraprak i specialistëve të higjienës së Tiranës, të cilët duke filluar nga data 22 dhjetor po bëjnë një kontroll të detajuar në QSUT.

Për lajme të tjera kërkoni në arkiv