'Prenga' e komisionet hetimore
të hënën shqyrtohen kushtet e PD

'Prenga' e komisionet hetimore<br />të hënën shqyrtohen kushtet e PD
Dy ga tre kushtet e opozitës për të vendosur marrëdhënie normale me parlamentin do të shqyrtohen të hënën në Komisionin e Ligjeve. Nuk dihet nëse mazhoranca do të lëshojë sinjale bashkëpunimi në pritje të uljes në tryezë dialogu mes Ramës dhe Bashës për reformën në drejtësi, por ndryshimi I ligjit për dekriminalizimin dhe komisionet hetimore do t’i nënshtrohen debateve në një seancë ku do të marrë pjesë dhe opozita.

Ndonëse u bë efektiv vetëm muajin e kaluar me miratimin e kateve nënligjore, ligji dekriminalizimit do të ndryshohet sërisht me kërkesë të PD-së. Kjo forcë kërkon të krijojë një precedent ligjor me rastin prenga duke shtuar në ligj pezullimin nga detyra në rast se depueteti ose zyrtari arrestohet në flagrancë, pa pritur vendimin e gjykatës.

“Nese nje funksionar publik arrestohet ne flagrance per kryerjen me dashje te nje vepre penale kunder jetes ose shendetit te shtetasve, atehere krijohet 5 /' dyshimi i bazuar per pamundesine ligjore qe ai njekohesisht te ushtroje funksionet publike ne sherbim te qytetareve. Per kete qellim, ne nenin 2 eshte shtuar nje formulim ndalues, i cili nuk passjell shkarkimin e tij nga detyra, per arsye te respektimit te parimit te prezumimit te pafajesise, por pezullimin nga detyra deri ne perfundimin e ceshtjes me vendim gjyqesor te formes se prere. Nese funksionari publik deklarohet i pafajshem me vendim gjyqësor të formes së prerë, atëherë pezullimi konsiderohet i pushuar.”-thuhet në relacionin që shoqëron ligjin.

Përsa i përket ligjit të dekriminalizimit që është miratuar, zyrtarët duhet të dorëzojnë formularët e vetëdeklarimit të së shkuarës deri në 4 maj.

Kushti i dytë i opozitës që do të kalojë në votën e deputetëve të komsionit të ligjeve është ai për ndryshimin e komisioneve hetimore, duke i hequr mazhorancës mundësinë e bllokimit të punës së këtyre strukturave.

Të kontaktuar nga Report TV, burime nga PD konfirmojnë se do të jetë një seancë plot debat. Kjo për faktin se nismat janë future sipas tyre në procedurë parlamentare në limitet kohore. Po sipas të njëjtave burime, të 3 kushtet e dakordësuara në dhjetor 2014 nën praninë e ndërkombëtareve, për të rikthyer opozitën në parlament janë në krizë.

Kushti i tretë është zbatimi i vendimeve të Gjykatës Kushtetuese.
.
 
 Dekriminalizimi

 

  • Sondazhi i ditës:

    Mendoni se arrihet objektivi i qeverisë për pagë mesatare 900 euro?×

Lajmi i fundit

DASH e shpalli ‘Non Grata’ Berishën, 65% e shqiptarëve e mendojnë të drejtë vendimin amerikan

DASH e shpalli ‘Non Grata’ Berishën, 65% e shqiptarëve e mendojnë të drejtë vendimin amerikan