Amendimi i Ligjit për Prokurimin Publik, disa nga ndryshimet e parashikuara për forcimin e kontrollit mbi tenderat

Amendimi i Ligjit për Prokurimin Publik, disa nga ndryshimet e parashikuara për forcimin e kontrollit mbi tenderat

1. Konkurrimi dhe marrja e një tenderi bëhet më e vështirë për operatorët ekonomikë, që kanë abuzuar me një kontratë të mëparshme. Ndryshimet ne ligj rrisin transparencën dhe bëjnë të mundur garën reale.

“Skualifikim nga procedura bëhet kur operatori ekonomik është tërhequr nga nënshkrimi i kontratës në një procedurë të zhvilluar nga vetë autoriteti kontraktor. Skualifikim të operatorit kur nuk ka respektuar një kontratë të mëparshme. Përjashtim nga pjesëmarrja në procedurat e tenderimit për një periudhë 3 muaj deri në 3 vite nëse operatori ekonomik është tërhequr mbi 5 herë nga nënshkrimi i kontratës” .

2. Ndryshojnë edhe afatet kohore për pritjen e ofertave për procedurat e prokurimit ndërkombëtar dhe vendas, duke i shkurtuar ato.

“Është shkurtimi i afateve për periudhën e pritjes së ofertave. Nëse në ligjin aktual afati për pritjen e ofertave për procedurën e prokurimit ndërkombëtar është minimalisht 45 ditë, parashikohet afati minimalisht 30 ditë. Ndërsa për procedurat vendase do të jetë 15 ditë, ndërkohë që është 23 ditë”, 

3. Rritet transparenca në rastet e ankimimit nga operatorët teknikë. Tashmë nuk shpallet fituese thjesht oferta më e ulët, por ajo që është më e favorshme dhe efektive.

“Nëse në ligjin aktual ankuesi paraqet ankesën fillimisht në autoritetin kontraktor brenda 7 ditëve, autoriteti ka të drejt ta analizojë brenda 7 ditëve. Më pas ankuesi nëse nuk është dakord bën ankimimin brenda 10 ditëve në APP(Agjencine e Prokurimit Publik), pra një periudhë 24 ditë. Ligji i ri parashikon 10 ditë për t’u ankuar tek të dy autoritetet për procedurat ndërkombëtare dhe 5 ditë për procedurat e hapura. Si kriter për shpalljen e ofertës fituese me ndryshimet e reja parashikohet oferta ekonomikisht më e favorshme, e cila identifikohet në bazë të çmimit dhe kostos duke përdorur metodën e efektivitetit të kostos”.

4. Ligji u mirëprit nga OSBE. Zëvendëskryetari i prezencës se OSBE në Shqipëri, Robert Wilton u shpreh: “Korniza ligjore për prokurimin publik është pikënisja për rritjen e transparencës në këtë proces esencial. Është një shenjë e shëndetshme për përkushtimin e qeverisë për mirëfunksionimin e demokracisë dhe për mbajtjen e resurseve publike dhe të tatimpaguesve”

5. Korrupsioni dhe abuzimi me tenderat nuk zhduken, por minimizohen.

6. Shtohet elementi i konfliktit të interesit, ku asnjë individ nuk do të lejohet të marrë pjesë në vendimmarrje nëse në garë merr pjesë një operator ekonomik i lidhur me të.

7. Rritet monitorimi dhe kontrolli nga institucionet ndaj kontratave.

Ligji i Prokurimit Publik 23 dhjetor 2020


Lajmi kryesor:

Prezanton paketën e re të Prokurimeve Publike/ Pas kryebashkiakëve, Rama-ministrave: 70% e tenderëve 2020-21 me probleme! Nëse nuk reagoni, do ju çoj në SPAK


K.T./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A është Shqipëria në rrugën e duhur pas 110 viteve pavarësi?×

Lajmi i fundit

FOTO/ Totti i përket së shkuarës, Ilary Blassi 'bën publike' romancën e re

FOTO/ Totti i përket së shkuarës, Ilary Blassi 'bën publike' romancën e re