CNN: Të miturit ukrainas të pashoqëruar filluan të mbërrijnë në kufirin e SHBA-së

CNN: Të miturit ukrainas të pashoqëruar filluan të mbërrijnë në kufirin e SHBA-së

Në dy javët e fundit, të miturit ukrainas të pashoqëruar, kryesisht adoleshentë, kanë hyrë në SHBA përmes kufirit jugor pasi u larguan nga vendi i tyre i shkatërruar nga lufta, sipas një burimi të njohur me strehën e Zyrës së Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA-së për Zhvendosjen e Refugjatëve (ORR). 

Shumica e të miturve kanë fluturuar në Meksikë dhe më pas kanë shkuar në kufirin jugor të SHBA-së, sipas burimit.

Në disa raste, thotë ky burim, familjarët që jetojnë në SHBA kanë takuar të miturit ukrainas në Meksikë dhe autoritetet amerikane të emigracionit kanë ndarë fëmijët nga të afërmit e tyre në kufi, sipas politikës së qeverisë.

Sipas ligjit amerikan, nëse i afërmi që është me të miturin nuk është prindi i tyre ose kujdestari ligjor i SHBA-së, i mituri klasifikohet si i pashoqëruar.

Sa prej tyre janë nën kujdesin amerikan? Një zëdhënës i Shërbimeve Shëndetësore dhe Njerëzore (HHS) nuk iu përgjigj pyetjeve të CNN se sa fëmijë ukrainas janë nën kujdesin amerikan dhe ku.

Ndërsa në kujdesin e qeverisë amerikane, fëmijët e pashoqëruar takohen me një menaxher rasti të paktën çdo javë dhe lidhen me familjen të paktën dy herë në javë, sipas HHS.

Ky burim thotë se në dy javët e fundit, nga 20 deri në 30 të mitur ukrainas të pashoqëruar kanë hyrë në SHBA përmes kufirit jugor. Sipas burimit, bazuar në të dhënat e disponueshme është e vështirë të thuash një total total në çdo moment në kohë.

Sipas të dhënave më të fundit, që nga 14 prilli 2022, rreth 10,000 fëmijë janë në paraburgim të HHS. Në vitin fiskal  2021 , shumica e fëmijëve migrantë të pashoqëruar në kujdesin HHS ishin nga vendet e trekëndëshit verior të Amerikës Qendrore, Guatemala, El Salvador dhe Honduras.

Doganat dhe Mbrojtja Kufitare e SHBA-së i dërgoi CNN një email duke thënë se agjencia nuk është në gjendje të japë koment në këtë moment.

Ku janë ata? I njëjti burim thotë se shumica e fëmijëve ukrainas janë vendosur në strehimoret ORR në shtetet e Uashingtonit, Kalifornisë dhe Nju Jorkut. Disa të mitur ukrainas të pashoqëruar janë ribashkuar me familjet e tyre në SHBA që kur fëmija i parë erdhi rreth dy javë më parë, tha burimi.

Disa nga fëmijët kanë thënë se janë në SHBA për të pritur luftën dhe shpresojnë të kthehen në vendin e tyre pasi të mos jetë më në luftë, tha ky burim.


Lajmi kryesor:

Rusia: Mariupol u pastrua nga trupat e Kievit, rrëzuam një avion me armë që vinte nga perëndimi! Zelensky: Nëse vriten ushtarët, negociatat marrin fund! Moska shpall ‘non grata’ Johnson


G.B./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Pse po tërhiqen kandidatët e Partisë Demokratike?×

Lajmi i fundit

Dy mite te rreme mbi përçarjen e PD, që duhen shembur për t’i hapur rrugë reformimit

Dy mite te rreme mbi përçarjen e PD, që duhen shembur për t’i hapur rrugë reformimit