POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Dënimi me vdekje shpallet antikushtetues në shtetin e Uashingtonit

Foto nga gjykata

Gjykata supreme e Shtetit të Uashingtonit ka shpallur sot dënimin me vdekje si antikushtetues.

Gjithashtu gjyqtarët lokalë vlerësojnë se ajo është aplikuar në mënyrë “arbitrare” dhe “raciste”.

Mirëpo Shteti i Uashingtonit, që ndodhet në veriperëndim të SHBA-së, që nuk ka aplikuar asnjë ekzekutim që prej vitit 2010, bëhet kështu shteti i 20 ku ndalohet dënimi kapital.

Dënimi me vdekje nuk është antikushtetues në vetvete, por ai shfuqizohet sepse aplikohet në mënyrë arbitrare dhe me një paragjykim racist. 

Përdorimi i saj ndryshon sipas vendit të krimit, vendit të rezidencës, burimeve buxhetore (të gjykatave) dhe racës së të akuzuarit. 

Ashtu sikurse aplikohet në shtetin tonë, ajo nuk përmbush asnjë qëllim legjitim në vetvete. Pra, ajo shkel Kushtetutën.

Shkruajnë gjyqtarët në këtë deklaratë.

a.de.
Komento