POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Gjermania fut në fuqi ligjin e interseksualit si gjini e tretë gjinore

Gjermani

Njerëzit interseksualë apo me gjini të ndërmjetme në Gjermani tanimë pas 1 janarit mund të identifikohen ligjërisht si të tillë sipas një ligji të ri të miratuar në dhjetor.

Sipas agjencisë së lajmeve gjermane Deutsche Welle, rreth 80,000 njerëz në Gjermani janë identifikuart me përkatësi gjinore interseksuale, ose me gjini të ndërmjetme. Njerëzit që nuk i përshtaten përkufizimit biologjik të meshkujve apo femrave tani mund të zgjedhin kategorinë “ndryshe” në dokumentet zyrtare, transmeton BBC.

Njerëzit interseksualë  lindin me karakteristika femërore dhe mashkullore të seksit, të cilat mund të shfaqen në lindje ose më vonë në jetë. Ndërkohë behet e ditur se ata që zgjedhin opsionin do të duhet një certifikatë mjekësore për tu regjistruar

Në nëntor 2017, gjykata kushtetuese e Gjermanisë vendosi që ligjvënësit duhet të njohin një opion të tretë gjinir të tretë që nga lindja, përvec  e opsioneve  "mashkullore" dhe "femërore" , të cilat do të futen certifikatat e lindjes, pasaportat dhe dokumentet e tjera zyrtare.

Sipa Organizatës së Kombeve të Bashkuara, rreth 1.7 për qind e popullatës së botës lindin me karakteristika të ndërmjetme transgjinore.

Një ligj i tillë është future në fuqi edhe nga vende të tjera, të cilat ashtu si Gjermania  kanë miratuar ligje në vitet e fundit që ndihmojnë njerëzity interseksualëmes tyre , Australia, Zelanda e Re, Malta, India dhe Kanada të gjitha i kanë miratuar masa për të adresuar çështjen e qytetarëve me gjini të ndërmjetme.

b.xh.
Komento