Ministrat e BE: Serbisë t'i jepet
statusi i vendit kandidat

Ministrat e BE: Serbisë t'i jepet<br />statusi i vendit kandidat
BRUKSEL- Këshilli i ministrave për çështje të përgjithshme të Bashkimit Evropian,  kanë rekomanduar  dhënien e statusit të kandidatit për Serbinë. Në një konferencë për shtyp, ministrat e jashtëm të BE deklaruan se rekomandojnë dhënien e statusit kandiat për këtë vend.
Stefan Fyle në fjalën e tij tha se ky vendim hap rrugën e një marrëdhënie të re të Serbisë me familjen evropiane. Gjithashtu është vendosur fillimi i studimit të fizibilitetit më Kosovën.
Pak më herët, kryetari i Komisionit Evropian, Hoze Manuel Barroso, ka thënë se është me rëndësi që Serbia të mbetet e përkushtuar për reforma ambicioze në dialogun e saj me Prishtinën. Në këtë takim, pesë vendet anëtare të BE-së, që nuk e kanë njohur Kosovën, kanë kërkuar që në konkluzionet e mbledhjes të theksohet se “është marrë në dijeni synimi i Komisionit Evropian”, që të përgatituet studimi i fizibilitetit për marrëveshjen për stabilizim asocim të BE-së me Kosovën.


RUMANIA
Gjatë ditës  Rumania ka kërkuar që të ketë garantime shtesë se Beogradi në mënynrë të rregullt do t’i implementoj ligjet për pakicat kombëtare.
Këtë për gazetarë e tha një zyrtar, i cili merr pjesë në takim, duke shtuar se “nuk është krejtësisht e qartë se çka dëshiron Rumania”.
Ai mëtutje ka shpjeguar se Komisioni Evropian ka ofruar që me deklaratë të veçantë të theksohet se me kujdes do të ndiqet se si implementohen ligjet dhe politika e Serbisë ndaj pakicave kombëtare.
Ky zyrtar ka thënë se Polonia dhe Lituania më nuk paraqitur kurrfarë vërejtjesh në vendimin e pritur të Këshillit të ministrave, që liderëve të BE-së t’u propozojnë dhënien e statusit të kandidatit për Serbinë.
Në këtë takim, pesë vendet anëtare të BE-së, që nuk e kanë njohur Kosovën, kanë kërkuar që në konkluzionet e mbledhjes të theksohet se “është marrë në dijeni synimi i Komisionit Evropian”, që të përgatituet studimi i fizibilitetit për marrëveshjen për stabilizim asocim të BE-së me Kosovën.

(aq/sg/shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    PS pritet të rikandidojë shumicën e kryebashkiakëve aktualë, si mendoni?×

Lajmi i fundit

Polarizimi politik në Ballkanin perëndimor dhe Europën lindore, studiuesit theksojnë rreziqet

Polarizimi politik në Ballkanin perëndimor dhe Europën lindore, studiuesit theksojnë rreziqet