Njihuni me vajzat shqiptare pjesë e sfidës së 'Technovation', DASH në mbështetje të tyre

Çdo vit, më 12 gusht, Shtetet e Bashkuara bashkohen me pjesën tjetër të botës në përkujtimin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë. Këtë vit shënohet 20 vjetori i Ditës së parë Ndërkombëtare të Rinisë, e cila u krijua në 1999 nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara.

Dita Ndërkombëtare e Rinisë feston kontributet e të rinjve, si dhe pranon sfidat unike kulturore dhe politike që ata përjetojnë. Këtë vit, tema e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë është 'arsimimi transformues', i cili shqyrton se si qeveritë, rinia dhe organizatat e përqendruara tek të rinjtë po transformojnë arsimin në mënyrë që të sigurohen që djemtë dhe vajzat nuk janë vetëm udhëheqës të së nesërmes, por edhe krijuesit e ndryshimeve pozitive për sot.

Sekretari i Zyrës së Global Women’s Issues (S/GWI) kontribuon në përpjekjet e qeverisë amerikane për të promovuar hapësira pozitive për rininë, veçanërisht vajzat, për të mësuar dhe për të jetuar në përputhje me potencialin e tyre. Në kremtimin e Ditës së 20-të Ndërkombëtare të Rinisë, S / GWI u angazhua për të pritur D3C0ders, një ekip femrash zhvilluesish të teknologjisë të ndërgjegjshëm, në Washington D.C., nga 9 gusht deri në 12 gusht.Vajzat e Technovation Shqiptare me Pam Pryor, Këshilltare e Lartë i Nën Sekretarit për Sigurinë Civile, Demokracinë dhe të Drejtat e NjeriutAmbasada e Sh.B.A në Tiranë mbështet Qendrën Amerikane në Tiranë, një nga Hapësirat Amerikane të Departamentit të Shtetit, ku D3C0ders kanë bashkëpunuar që prej vitit 2016, kur vajzat ishin 12 vjeç.

Programi 'Spaces Amerikan' angazhohet në të gjithë globin me të rinjve e vendeve të tyre pritëse, duke u siguruar atyre një shumëllojshmëri të programeve që kanë për qëllim të përmirësojnë zhvillimin e tyre personal dhe profesional.

Duke iu referuar Këndit Amerikan në Tiranë, D3C0ders thuhet, "është një vend ku të rinjtë, me interes të përbashkët, mund të mblidhen dhe të kenë gjithçka që u nevojiten për të realizuar idetë e tyre." Këto hapësira angazhohen me të rinjve shqiptarë duke ofruar një shumëllojshmëri programimi që rrit zhvillimin e tyre personal dhe profesional.

Këndi Amerikan në Tiranë është aty ku lindi D3C0ders, një grup ambicioz i tre gjimnazistëve shqiptare, Arla Hoxha, Dea Rrozhani dhe Jonada Shukarasi. D3C0ders janë një ekip i dedikuar për nxitjen e ndryshimeve pozitive sociale përmes zhvillimit teknologjik dhe programimit. Përmes seminareve të zhvillimit të aftësive, burimeve të bollshme dhe stafit të angazhuar të siguruar nga Këndi Amerikan në Tiranë, D3C0ders ishin në gjendje të vinin dijet e tyre së bashku dhe të hynin në Sfidën Technovation të këtij viti.

Sfida Technovation është programi më i madh në botë i sipërmarrjes në teknologji për vajzat adoleshente. Technovation u ofron vajzave nga e gjithë bota mundësinë për të mësuar aftësitë e nevojshme për t'u shfaqur si ndërmarrës të teknologjisë dhe udhëheqës në industrinë e STEM. Përmes këtij programi, ekipeve të vajzave adoleshente u kërkohet të identifikojnë një problem në komunitetin e tyre, dhe më pas sfidohen ta zgjidhin atë. Së bashku skuadrat ndërtojnë aplikime telefonike dhe i përdorin ato si një mjet për zgjidhjen e problemit që ata kanë identifikuar në komunitetin e tyre. Duke shprehur pse përqendrimi te vajzat në STEM është kaq i rëndësishëm, D3C0ders deklaruan se, "Vajzat nuk duhet të përjashtohen nga këto mundësi, sepse ndoshta dikush nga ne do të ketë idenë tjetër të madhe, zgjidhjen tjetër të madhe."

Për konkursin e këtij viti, D3C0ders krijuan FindZâ, që në shqip do të thotë "gjeni zërin tuaj". GjejZâ është një aplikacion që ndihmon gratë shqiptare që i nënshtrohen dhunës së partnerit intime me qasje në burimet e nevojshme për t'i ndihmuar ata të kapërcejnë pasojat e dhunës me bazë gjinore. Kur vendosi se çfarë çështje sociale ata donin të merrnin përsipër, ekipi përshkroi duke parë jetën e tyre, si dhe jetën e miqve dhe familjes së tyre, dhe pa një model mbizotërues të dhunës ndaj grave, duke deklaruar hapur se, "dhuna në familje është një ndeshjen këtu në Shqipëri ”

D3c0ders përfshiu informacione mbi shërbimet sociale, hapjen e vendeve të punës, trainimin teknik dhe mundësitë e kursimit, për të paralajmëruar përdoruesit për mundësi të reja dhe për të rritur pavarësinë e tyre financiare, duke zbutur kështu prekshmërinë e tyre ndaj abuzimit të vazhdueshëm.

D3c0ders, si dhe pjesëmarrësit e tjerë në Sfidën Technovation të këtij viti, janë shembuj të shkëlqyeshëm të fuqisë dhe ndryshimit pozitiv që vijnë nga vajzat që futen në fushat STEM. Ndërsa bota feston 20 vjetorin e Ditës së Parë Ndërkombëtare të Rinisë, Qeveria e Sh.B.A ripohon angazhimin për të ndihmuar të gjithë djemtë dhe vajzat të marrin një arsim cilësor që do t'i lejojë ata të jenë forca për ndryshime pozitive në komunitetet e tyre, dhe në të gjithë botën.

Për të mësuar më shumë rreth D3C0ders dhe GjejZâ drejtohuni tek technovationchallenge.org/world-pitch/people-choice-ard të shikoni videon e tyre të hapura, dhe madje të votoni për ta që të fitojnë ëardmimin e Njerëzit Choice në konkursin e këtij viti.

  • Sondazhi i ditës:

    Një ditë afat për reformën zgjedhore, a mendoni se palët politike do vendosin në favor të qytetarëve?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Tritol në hotelin e Ervin Matës pranë QSUT-së në Tiranë, nuk ka të lënduar