Qeveria, "dorëlëshuar" për licensat

Qeveria, "dorëlëshuar" për licensat
Gati të gjitha koncensionet, që janë dhënë pas vitit 2005 përndërtimin dhe shfrytëzimin eobjekteve të prodhimit të energjisë elektrike kanë kërkuar dhe kanë marrë nga qeveria shtyrje të afateve të ndërtimit. Madje, pavarësisht nga kjo, shumica, ose nuk kanë kryer asnjë lloj punimi, ose punimet në to kanë mbetur në një fazë fillestare. Shumica absolute e tyre duhej të kishin mbaruar, pasi shtyrja e afateve nuk e kalonte vitin 2011. Në fakt, fjala është për HEC-e modeste, që nukkërkojnë fonde të mëdha dhe teknologji të shtrenjtë. Por, nga ana tjetër, në listën e Ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës përfshihet edhe projekti madhor I kaskadës së Devollit, i cili, pasi u tha se do të investojë një shifër prej 1 miliardë eurosh, para disa vitesh, nuk ka realizuar ende asnjë punim.

KAPACITETET
Në vitin 1990 Shqipëria kishte 1.700 megavat kapacitete të instaluara hidroenergjetike, ndërkohë që kërkesa për konsum ishte shumë më e vogël (1.450 megavat në hidrocentrale dhe 250 megavat në termocentrale), kurseaktualisht në vend ka vetëm 1.470 megavat kapacitete të instaluara. Kjo ka bërë që ekonomia dhe familjet tëmbeten tërësisht të varura nga moti dhe kushtet klimaterike, krejtësisht të varuranga importi i energjisë.Vetëm në tre muajt e fundit KESH ka blerë 74 milionëeuro energji, duke filluar mekosto 60 euro per megavatorë e duke përfunduar në 118 euro.
Në vend është ndërtuar tashmë një TEC, por nëmënyrë absurde ai nuk po vihet në punë, edhe në kohën e krizës më të keqe energjetike për dekada. Nuk kuptohet se përse u shpenzuan paratë e buxhetit dhe pse u morën kreditë për një projekt që nuk vihet dot në zbatim.

FAVORIZIMI
Nga ana tjetër, në fushën e HEC-eve të vegjël akuzat për korrupsion janë më se të bazuara. 99% e kontratave koncensionare janë realizuar përmes procedurës
"Propozim i pakërkuar" dhe në to ka patur gara formale. Nga 98 kontrata koncensionare, për 15 prej tyre nuk ka filluar puna fare, ndërkohë që për 11 prej tyre kanë skaduar edhe afatet e shtyrjeve. Në këto kushte, METE duhej t'u kishte hequr licensat subjekteve e t'ua jepte ato te tjerave, por një gjë e tillë ka pak gjasa të ndodhë. Kjo, pasi emrat e aksionerëve të këtyre subjekteve janë të përfolur për lidhje të ngushta me politikanë e zyrtarë të lartë të qeverisë.

(aq/shqiptarja.com)
  • Sondazhi i ditës:

    Mendoni se arrihet objektivi i qeverisë për pagë mesatare 900 euro?×

Lajmi i fundit

DASH e shpalli ‘Non Grata’ Berishën, 65% e shqiptarëve e mendojnë të drejtë vendimin amerikan

DASH e shpalli ‘Non Grata’ Berishën, 65% e shqiptarëve e mendojnë të drejtë vendimin amerikan