POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Qiellgërvishtësit më të lartë
në botë përfundojnë në 2018

Vitin që sapo hyri pritet që të ndodhin disa nga ndodhitë që njerëzimi gjithmonë i ka ëndërruar. Disa nga emrat më të mëdhenj të industrisë siç janë Thomas Heatherick dhe Kengo Kuma, kanë projektuar disa nga qiellgërvishtëset që pritet të përfundojnë në 12 muajt e ardhshëm.

Hapjet më të pritura këtë vit peritet të jenë një gjykatë xhami në Paris, një qiellgërvishtës i hollë në Nju Jork dhe Qendra fluturuese Lakhta në Shën Petersburg.

qiellgervishteset2
Shtabi i Burimeve të Kinës, ekzistojnë 46 ndërtesa me 200 metra ose më shumë që janë në ndërtim e sipër.

Por ndërsa kjo e fundit është në rrugë për t'u bërë ndërtesa e re me e lartë e Evropës, përsëri Azia do të detyrojë të ngrejë ndërtimin e saj më të lartë të qiellgërvishtësve. Ndër hapjet e këtij viti, Kina e Zun Tower prej 1,732 metra e Pekinit do të jetë ndërtesa më e lartë e vitit, nëse përfundon në kohë.

Shtetet po konkurrojnë midis tyre se në cilin vend do jetë ndërtesa më e lartë dhe me arkitekturën më tërheqëse.

Historik rreth ndërtesave më të larta:

Në vitin 2017, Kina ndërtoi më shumë se gjysmën e qiellgërvishtësve që matin rreth 200 metra, një dominim që duket se do të vazhdojë edhe këtë vit.

qiellgervishteset3
Leeza SOHO e projektuar nga Zaha Hadid në Pekin

Qelqi dhe çeliku janë materialet që dominojnë në ndërtesat më të larta në botë, sipas Shaën Ursini, redaktor i bazës së të dhënave të Qendrës së Skyscraper të CTBUH.

Sipas tij madje edhe ndërtimi i drurit po bën shumë hapa përpara. Sipas tij "Vancouver sapo ka përfunduar një ndërtesë prej 18 katesh, 17 kate prej të cilave janë bërë nga druri i projektuar. Tani ekziston një ndërtesë në Norvegji që po ndërtohet tani që do të qëndrojë në lartësi prej 80 metrash (megjithëse) ne po shohim një përfundim të hershëm të vitit 2019 atë. Ka një numër ndërtesash të reja të drurit që duhet të fillojnë ndërtimet vitin e ardhshëm ose pas disa viteve. Pra, sa i përket tendencave të reja që po rriten me avull, kjo është diçka që ne presim të shohim më shumë. Ndër kullat e reja të drurit të vitit 2018, Korniza është një strukturë rezidenciale prej druri prej 85 metrash në Portland, Oregon. Projektuar nga Arkitektura Lever, ajo është vendosur të bëhet rritje e lartë e drurit në SHBA”.

qiellgervishteset1
Korniza projektuar nga Lever Architecture në Portland, SHBA.

Disa nga trendet e reja që po rriten kohët e fundit:

Disa nga trendet më të fundit për sa i përket arkitekturës janë ndërtesat e vjetra të cilat janë kthyer në vëmendjen e arkitektëve për ti  rinovuar dhe për ti sjelle sërish në vëmendjen e botës.

Disa nga këto janë:

Muzeu i Madh Egjiptian i Gizës i cili pritet të jetë pjesërisht i hapur në maj, më shumë se 15 vjet pas shpalljes së konkursit për dizajnin e saj. Ndërkohë në Skoci, qyteti i Dundee është duke u përgatitur për të zbuluar ndërtesën e parë në Mbretërinë e Bashkuar të arkitektit Kengo Kuma, një postë e dytë e panelit me gurë të muzeut V & A.

Stambolli do të zbulojë aeroportin e tij të ri, Helsinki mirëpret një bibliotekë të re publike me një fasadë prej druri dhe Nju Jorku fiton një strukturë të në formën e anijes së Thomas Heatherëick.

Mes varietetit, disa tendenca në zhvillim do të vazhdojnë në 2018, sipas presidentit të zgjedhur të Këshillit të Arkitektëve të Evropës, Georg Pendl. Në veçanti, ai vë në dukje rrugën e vazhdueshme për rinovimin e ndërtesave me energji të ulët dhe një fokus në rritje për renovimin dhe ruajtjen.

Sipas Georg Pendl "Tendenca për të rinovuar po bëhet gjithnjë e më e fortë , arkitektët tani po shohin më nga afër ndërtesat (ekzistuese) dhe ata i rinovojnë ato me qëllim për të harxhuar sa më pak energji”. 

qiellgervishteset1
Muzeu i Madh Egjiptian në Giza.

Redaksia Online
A.D.shqiptarja.com