Romë, Giuseppe Conte paraqet programin qeveritar para votëbesimit: Të përmirësojmë paktin e stabilitetit me BE

Kreu i qeverisë italiane, Giuseppe Conte, para deputetëve, gjatë fjalimit prej 1 orë e gjysmë, më i gjati në historinë e Republikës italiane, deklaroi se është e nevojshme të përmirësohet pakti i stabilitetit me Bashkimin Europian, i cili kërkon nga vendet anëtare që deficiti i tyre buxhetor të mos e kalojë tre përqindshin e PBB-së, kurse borxhi i tyre 60 përqindshin e PBB-së. “Duhet ta përmirësojmë këtë pakt stabiliteti dhe aplikimin e tij, për të mbështetur investimet, përfshirë ato që duhet të mundësojnë zhvillime që respektojnë mjedisin dhe barazinë në planin shoqëror”, u shpreh Conte para deputetëve, gjatë paraqitjes së programit të qeverisë së tij para votëbesimit.

Manovra ekonomike

"Ka shumë sfida që na presin - thotë Conte- duke filluar nga reforma e buxhetit, e cila do ta drejtojë vendin drejt një perspektive të fortë të rritjes dhe zhvillimit të qëndrueshëm, madje edhe në një kontekst makroekonomik ndërkombëtar që karakterizohet nga një pasiguri e thellë. Qëllimi kryesor është të shmanget rritja e TVSH-së dhe të fillohet një lehtësim i ngarkesës së taksave".

Reforma fiskale 

Conte më pas njoftoi për një reformë të qartë dhe transparente të taksave, në mënyrë që "të paguajnë të gjithë por më pak taksa". Ai përmendi gjithashtu uljen e ngarkesës tatimore, pagën minimale, një ligj për përfaqësimin e sindikatës dhe rregull mbi barazinë gjinore në paga.

Marrëdhënia me Evropën 

Kryeministri Conte theksoi nevojën për të "përmirësuar stabilitetin dhe paktin e rritjes dhe zbatimin e tij, për të thjeshtuar rregullat, për të shmangur efektet pro-ciklike dhe mbështetjen e investimeve që fillojnë nga ato të lidhura me qëndrueshmërinë mjedisore dhe sociale. Pastaj ai vuri në dukje: "Mbrojtja e interesit kombëtar nuk do të thotë të braktisësh veten në tërheqje sterile izoluese, por të vendosësh vendin e vet mbi gjithçka që dhe kurrë nuk kushtëzohet nga presionet e fuqive ekonomike dhe ndikimet e padrejta të jashtme".

Votimi 

Votbesimi për qeverinë 'Conte 2' do të fillojë sot rreth orës 7.30 të mëngjesit. Lëvizja 5 Yjet, Partia Demokratike dhe të 'Lirë dhe të Barabartë' do të votojnë në favor të ekzekutivit të ri. Kundër do të votojnë Lega, Forza Italia dhe Fratelli d'Italia. Ndërkohë, Fratelli d'Italia dhe Lega, përveç që pritet të mos japin besimin e tyre,  shprehën kundërshtimin e tyre ndaj ekzekutivit të ri me një demonstrim në Piazza Montecitorio.

 

  • Sondazhi i ditës:

    A jeni dakord me propozimin për dozë të tretë vaksine për personat mbi 60 vjeç?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Ndalimi i shkollës për vajzat në Afganistan do të ishte joislamik, tha kryeministri pakistanez