Rritja e Buxhetit me 5 miliardë lekë, Ibrahmaj: Rrjedhojë e punës së mirë të qeverisë! Spaho ‘harron’ që ERE ka hequr fashën 800 kwh

Rritja e Buxhetit me 5 miliardë lekë, Ibrahmaj: Rrjedhojë e punës së mirë të qeverisë! Spaho ‘harron’ që ERE ka hequr fashën 800 kwh

Edmond Spaho dhe Delina Ibrahimaj në Komisionin e Ekonomisë

Edmond Spaho, Deputet i Partisë Demokratike gjatë punimeve në Komisionin e Ekonomisë dhe Financave ka bërë një lapsus. Teksa po diskutohet akti normativ për rritjen e të ardhurave në buxhetin e shtetit me 5 mln lekë, ai pyeti ministren për fashën e energjisë 800 kwh. Por kjo fashë është hequr nga bordi drejtues i ERE-s, pak ditë më parë siç dëshmohet nga njoftimi i bërë nga ky institucion, në pikën 1 të tij.

"Doja të dija veç punës së mirë të qeverisë, a ka ndonjë factor të jashtëm që ka ndikuar në mbledhjen e më shumë të ardhurave, përshembull rritja e çmimeve, pasi se dëgjuam. Nëse ka ndikuar ky factor, në çfarë mase? Ju thatë se ka rritje të konsumit familjar! Me thënë të drejtën, unë në familjen time se ndjej këtë, por nëse ka ndodhur te të tjerët do gëzohesha, nga se ka ardhur kjo rritje e konsumit? Janë rritur pagat e pensionet? Është ulur inflacioni përtej normës së vjetore? Më rezulton që mallrat e shërbimet janë rritur, madje, ato që lidhen direkte me shportën, këtu, shtojmë dhe kursimet për energjinë elektrike, pasi jemi nën kërcënime të shumta në treg", tha Edmond Spaho.

Më herët ministrja Ibrahimaj prezantoi ndryshimet e parashikuara në buxhet.

"Performanca e mirë ekonomike e vendit ka sjellë rritje me 5 miliardë lekë të të ardhurave në buxhetin e shtetit të vitit 2022, duke i rritur ato në nivelin 581.8 miliardë lekë për vitin 2022", tha Ibrahimaj. 

Sipas ministres, me aktin normativ është rritur fondi rezervë në 3.5 miliardë lekë, fondi për politikat e të pagave krahasuar me aktin normativ korrikut shkurtohet me gati 700 milionë lekë, ndërsa shfuqizohet fondi 3 miliardë lekë i planifikuar për shpronësimet. Një pjesë e fondeve do të shkojë edhe për rindërtim, sipas nevojave të Ministrisë së Financave. Në fillim të vitit, në funksion të rindërtimit ishte fondi 20 miliardë lekë, ndërsa pas rishikimeve të vazhdueshme arrin në 32.4 miliardë lekë. Një pjesë tjetër e fondit të rishikuar, 1 miliardë lekë do alokohet për shlyerjen e detyrimeve të prapambetura të pushtetit vendor. Më rishikimin e buxhetit nuk ka ndryshim në defiçitin buxhetor, që qëndron 83.8 miliardë lekë.


Lajmi kryesor:

Shtohet me 5 mld lekë buxheti 2022! Debate te ‘Ekonomia’, Ibrahimaj: Në fokus rindërtimi, sporti dhe blegtorët! Opozita: Akt klientelist, parashikime të dobëta


A.M./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Veriu i Kosovës, a duhet që Kurti të pranojë kërkesat e SHBA-BE?×

Lajmi i fundit

‘Antigonea’, tragjedia e Sofokliut! Teatri italian i Pulias shfaqje në skenën e Gjirokastrës

‘Antigonea’, tragjedia e Sofokliut! Teatri italian i Pulias shfaqje në skenën e Gjirokastrës