Studimi: Adoleshentët që kanë marrëdhënie të fortë me nënat janë më pak të prirur drejt sjelljes abuzuese

Foto ilustruese

Studimet tregojnë se adoleshentët të cilët janë të lidhur me nënat e tyre kanë më pak mundësi të krijojnë marrëdhënie abuzive me partneret e tyre.

Lidhja nënë-fëmijë është shumë e rëndësishme.

Pa e kuptuar atë, ajo shënon personalitetin tonë dhe zgjedhjet që bëjmë në moshën e rritur janë shumë të lidhura me llojin e marrëdhënies që kemi pasur me nënën tonë gjatë fëmijërisë.

Një studim i fundit zbuloi se nëse lidhja është pozitive në fazat e hershme të jetës, vendimet për dashurinë e fëmijës përgjatë adoleshencës do të jenë të shëndetshme, pa dhunë ose abuzim.

Më poshtë janë disa nga vlerat e marrëdhënies së fëmijës adoleshent dhe nënës së tij.

Rëndësia e marrëdhënies nënë-fëmijë.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ekspozimi i një adoleshenti ndaj konflikteve martesore të prindërve të tyre i bën ata më të predispozuar t'i kenë ato edhe me partnerët e tyre të ardhshëm.

Nëse ata rriten duke parë njërin prind që abuzohej nga tjetri, ata mund të jenë të predispozuar për marrëdhënie të dhunshme.

Hulumtimi i ri ka zbuluar anën e kundërt. Nëse, pavarësisht se ka një marrëdhënie konfliktuale me burrin e saj, nëse  nëna ishte e dashur me fëmijët e saj, ka më pak shanse që fëmijët të përsërisin të njëjtën histori.

Prindërimi pozitiv në fëmijëri i ndihmon adoleshentët të shmangin marrëdhëniet abuzive.

Dashuria e një nëne sjell mbrojtje.

Ky studim u botua në “Gazetën e Dhunës Ndërpersonale”, ku u përfshinë  140 të rinj, prindërit e të cilëve ishin martuar ose jetonin së bashku.

Gjysma e pjesëmarrësve kishin një prind me problem me alkoolin.

Sondazhi u krye dy herë: një herë kur pjesëmarrësit ishin fëmijë në klasën e tetë, dhe një herë kur ishin adoleshentë dhe në 2 vitet e fundit të shkollës së mesme.

Qëllimi i sondazheve ishte raportimi i shkallës së ekspozimit ndaj marrëdhënieve konfliktuale midis prindërve të tyre, perceptimi që pjesëmarrësit kishin për nënën e tyre dhe nëse ata ishin gjithashtu viktima të dhunës.

Ajo që u gjet ishte zbuluese. Fëmijët që ishin rritur nga nëna pozitive, të dashura dhe shumë pranuese, kishin më pak të ngjarë të përfshiheshin me partnerë abuzivë në adoleshencë edhe nëse martesat e prindërve të tyre kishin qenë konfliktuale.

Në të kundërt, fëmijët e nënave të të cilëve nuk krijuan një lidhje të dashur me ta, ishin më të ekspozuar ndaj efekteve të dëmshme të konfliktit martesor.

 Kjo do të thotë, ata kishin partnerë abuzivë në adoleshencën e tyre.

Pse dashuria e nënës është kaq pozitive

Sipas studimit, cilësia e marrëdhënies midis prindërve ndihmon fëmijët të formojnë një model të brendshëm pune për veten dhe të tjerët.

Nëse babai përfshihet në sjellje të dhunshme dhe nxit konflikt me partnerin e tij, fëmijët do të mësojnë t'i shohin të tjerët si jo të besueshëm ose armiq dhe veten e tyre si armiqësorë.

Sidoqoftë, kur nëna i rrit ata në një mjedis pozitiv të komunikimit, pranimit dhe ngrohtësisë, fëmijët e shohin veten si të denjë për respekt.

 Kjo ndodh përkundër faktit që prindërit shoqërohen shumë pak.

Një studim i dobishëm për të ardhmen

Duke pasur parasysh që 30% e adoleshentëve vuajnë nga një formë abuzimi nga partnerët e tyre, studimi shërben si bazë për përcaktimin e veprimeve për të shmangur atë situatë.

Ndikimi i  marrëdhënies martesore  tek fëmijët është aq e madhe, sa që një nga mënyrat për të ndihmuar në rritjen e të rinjve me një perceptim të fortë dhe optimist të vetvetes është përmes ndërhyrjeve të shumta që promovojnë komunikim të shëndetshëm ndërmjet prindërve.

Së pari, është e rëndësishme që të rriturit të mësojnë të zgjidhin konfliktet e tyre në shtëpi.

Marrja e prindërve për të përmirësuar aftësinë e tyre për të zgjidhur problemet e tyre pa dhunë zvogëlon stresin familjar dhe rrit aftësitë e komunikimit.

Nga ana tjetër, të rriturit bëhen më të përgjegjshëm ndaj nevojave të fëmijëve të tyre.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A i ka përmbushur pritshmëritë tuaja SPAK?

Komento

Komente

  • illumination: 19/02/2020 10:20

    SHUME I BUKUR I ARTIKULLI. ESHTE E VERTETE E FEMIJET KANE NDIKIM POZITIV NGA NENA. POR MOS HARRO SE FEMIJET KANE NDIKIM POZITIV EDHE NGA BABAI. DUHET TE THUHEN TE DYJA ANET E MEDALJES, SE TE DY PRINDERIT KANE NDIKIM POZITIV TEK FEMIJET DHE JO VETEM NJERI KRAH. DUHET TE HIQEN KONCEPTET EGOISTE, PASI NJE FEMIJE KA NEVOJE PER TE DYJA FIGURAT PRINDERORE. PRA CDO STUDIM , APO SI CDO GJE NE BOTE KA TE 2 ANE KENDVESHTRIMI . JEPNI ME SHUME MESAZHE POZITIVE QE FEMIJET DUHET TE RRITEN DHE EDUKOHEN NGA TE DY FIGURAT PRINDEORE, KU NE FAZA TE NDRYSHME TE JETES, SECILI PREJ TYRE KA RENDESINE DHE KA ROLIN TIJ NE FORMIMIN E TYRE. THJESHT NJE MENDIM QE MUND TE JETE I GABUAR, POR CDO GJE DUHET TE SHIKOHET JO VETEM NE NJE ASPEKT, POR DUHET TE JEPET SHEMBUJ TE PERBASHKET. PUNE TE MBARE DHE PERGEZIME PER TEMATIKEN.

    Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Video nga momenti i shpërthimit në Bejrut, ja si mbulohet vendi me tym dhe tronditet gjithë vendi