POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Ajsbergu sa 5-fishi i Londrës shkëputet nga Antarktida e fillon të lëvizë: Do ndryshojë klimën (FOTO)

Ajsbergu i shkëputur nga Antarktida noton në det

Një akullnajë trilion-tonësh, që është për nga sipërfaqja pesë herë më i madh se Londra, është shkëputur nga Antarktida dhe ka filluar të lëvizë në det, pas rritjes së ndjeshme të temperaturave në Antarktik. Masivi i akullit, i njohur si 'A-68', u nda nga akulli 'Larsen C' në Antarktidë vitin e kaluar.

Termometri shënoi temperatura deri në 20 gradë celsius, vlera këto tepër të larta në krahasim me temperaturën e zakonshme të të njëjtës periudhë. Shkencëtarët më parë besonin se ajsbergu do zinte vend në shtratin e detit, por të dhënat e deritanishme tregojnë se ai ka filluar të rrotullohet.

Me një trashësi prej 1 100 metra, kishte shqetësime se madhësia do ndikonte në nivelin e detit. Profesori i oqeanografisë, parashikoi se ajsbergu do të vazhdojë të lëvizë. “Mendimi im është se A-68 do të vazhdojë të rrotullohet". Shkencëtarët druhen se akulli me një sipërfaqe gjigante, paraqet rreziqe dhe mund të ndikojë në ekuilibrat e klimës së planetit.

l.q.
Komento