Zëri i Amerikës e pyet për hetimet për Berishën ‘non grata’, Kraja ‘devijon’: Kemi shumë çështje në hetim, do i shkojmë deri në fund

Zëri i Amerikës e pyet për hetimet për Berishën ‘non grata’, Kraja ‘devijon’: Kemi shumë çështje në hetim, do i shkojmë deri në fund

Kreu i SPAK, Arben Kraja

Kreu i SPAK në një intervistë për Zërin e Amerikës i është përgjigjur kritikave politike ndaj institucionit që drejton. Arben Kraja, i pyetur se çfarë është duke bërë SPAK për Sali Berishën, i cili është shpallur non grata për korrupsion nga SHBA, Kraja duke mos dhënë një përgjigje të qartë, tha se SPAK ka disa çështje në hetim të cilave do t'u hskojë deri në fund. 

'Problemi i korrupsionit në Shqipëri, por edhe në Ballkan është shqetësues. Është mungesa e ndëshkueshmërisë së zyrtarëve të lartë. Për këtë në Shqipëri është bërë një reformë, kemi dy vite që punojnë për arritjen e rezultateve konkrete. Ne bashkëpunojmë me homologët për të luftuar këtë fenomen. Çështje penale SPAK ka shumë ne hetim dhe ne jemi të vendosur ti shkojmë deri në fund dhe për ti vënë para përgjegjësisë kur provohet vepra penale.'- tha ai 

Kreu i SPAK u pyet gjithashtu edhe për aferën e inceneratorëve, ku u shpreh se është në hetim. Sipas tij, kjo është një çështje shumë komplekse, pasi janë të përfshira disa institucione. Sipas Krajës, hetimet do të vazhdojnë deri në fund edhe për inceneratorin e Tiranës dhe do të përgjigjet çdo zyrtar i lartë që ka shkelur ligjin.

“Çështja e inceneratorëve është komplekse sepse janë përfshirë shumë institucione që kanë qenë pjesë e këtij aktiviteti është një volum i madh pune. Ne kemi 3 hetime penale për tre inceneratorë, Elbasanin, Fierin dhe Tiranën. 

Për dy të parët në kemi arritur disa konkluzione, që janë publike. Kemi ngritur përgjegjësi penale për disa persona, përfshire edhe zyrtarë, dhe hetimet për inceneratorin e Tiranës do të vazhdojnë deri në fund për të sqaruar se çfarë ka ndodhur dhe do përgjigjet kushdo që ka shkelur ligjin”, tha Kraja.

I pyetur në lidhje me pronarët e kompanive të cilët u larguan para daljes së urdhër arresteve, Kraja sqaroi se disa prej tyre mund të jenë edhe jashtë vendit çka pengon procesin e hetimit.

 “Kjo është çështje e hetimit që duhet sqaruar. Problemi është se janë qytetarë të lirë dhe derisa del një masë sigurimi ata janë të lirë. Mund të jenë edhe jashtë vendit.  Ndonjëherë kur kërkohen nuk kapen sepse fshihen. Është pjesë e hetimit, por kjo nuk na pengon që të vazhdojmë hetimin”.-  u shpreh ai ndër të tjera për VOA-n 

Kreu i SPAK-ut është pyetur edhe për grupet kriminale në Shqipëri, ku ka deklaruar se janë fuqizuar aq shumë sa kryejnë lehtësisht trafik droge nga vendet e Amerikës Latine drejt vendeve perëndimore.

Duke folur për Zërin e Amerikës, Kraja shtoi se këto grupe kryejnë vrasje dhe grabitje si dhe përfshihen në ngjarje të dhunshme në Shqipëri që lidhen me aktivitetin e tyre jashtë vendit.

‘Kohët e fundit ne po vërejmë përfshirjen gjithnjë e më shumë të shtetasve shqiptarë në aktivitete kriminale jashtë vendit, sidomos në trafikun e drogës, dhe duke u aktivizuar që në vendet e burimit. Pra që në vendet e Amerikës së Jugut dhe garantimin e transportit nëpërmjet anijeve dhe rrugëve detare drejt Evropës Perëndimore. Dhe ky është fenomen shqetësues sepse jo thjesht sepse dëmton jetën e njerëzve që përdorin këto drogëra. Por edhe për Shqipërinë ka pasoja. Një pjesë e mirë që rrjedhin nga ky aktivitet kriminal vijnë dhe investohen në Shqipëri. Në Shqipëri ndodhin shumë vrasje, grabitje dhe ngjarje të dhunshme që lidhen me aktivitetin jashtë vendit të këtyre grupeve kriminale. Në një farë mënyre jemi përfshirë në këto pasoja që sjell ky aktivitet.’- tha ai.

Zoti Kraja, çfarë të rejash do të sjellë ky forcim i bashkëpunimit, çfarë ka konkrete në këtë drejtim?
Ne jemi këtu që nga dita e hënë, siç e thatë edhe ju me të drejtë, një përfaqësi e përbërë nga unë si drejtues, Drejtorja e Byrosë Kombëtare të Hetimeve dhe një prokuror i Prokurorisë së Posaçme. Kemi zhvilluar takime me institucione të larta të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në Departamentin e Shtetit, në Departamentin e Drejtësisë, në FBI, në DEA (Agjencia amerikane e Luftës Kundër Drogave) apo struktura të tjera të zbatimit të ligjit. Qëllimi i vizitës ishte që, e para të prezantojmë punën e SPAK-ut, deri tani. Pra, çfarë kemi bërë e ku kemi arritur dhe e dyta të vendosim pikat e bashkëpunimit për të ardhmen, në kuptimin e strategjisë e si të zhvillohet ky institucion. Në të gjithë takimet dhe pothuajse me të gjithë bashkëbiseduesit arritëm në një përfundim të përbashkët, që ky projekt i filluar që është një projekt i guximshëm duhet vazhduar e duhet çuar deri në fund. Është një projekt i filluar nga shteti shqiptar në bashkëpunim të fuqishëm të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit Evropian, për krijimin e SPAK-ut e kam fjalën, dhe në këto kushte duhet të vazhdojë mbështetja për ta konsoliduar edhe më shumë edhe për të vazhduar punën si strukturë për të dhënë rezultatet e pritshme, për të cilën edhe është ngritur.

Zoti Kraja, gjatë periudhës që ju ndodheni në Shtetet e Bashkuara, një grup senatorësh amerikanë, nga të dyja krahët, paraqitën një projektligj që synon të luftojë korrupsionin në vendet e Ballkanit Perëndimor, nëpërmjet hartimit të një legjislacioni të posaçëm mbi sanksionet që Uashingtoni ka vendosur ndaj atyre që kërcënojnë stabilitetin dhe paqen në këtë rajon. Në Shqipëri, ndaj një sërë figurash politike, ku më i larti është ish-Kryeministri Sali Berisha, janë vendosur sanksione për korrupsion domëthënës nga Shtetet e Bashkuara. Duket sikur në këtë aspekt perëndimi po bën më shumë se sa autoritetet shqiptare. Cila është përgjegjësia, në këtë rast, e SPAK-ut? Çfarë do të bëni ju pas këtij momenti, do të ketë një hetim mbi këtë çështje?
Problemi i korrupsionit në Shqipëri, por edhe në Ballkan është një problem shumë shqetësues. Është mungesa e ndëshkueshmërisë, mungesa e ndëshkueshmërisë së zyrtarëve të lartë që kanë qenë të përfshirë në elemente korrupsioni dhe si rezultat i këtij shqetësimi është bërë një reformë – është krijuar një strukturë e re, ka ndryshuar shumë ligje dhe kemi dy vite e gjysmë që punojmë, kryesisht për ngritjen e konsolidimin e strukturës dhe për arritjen e rezultateve konkrete. Pa diskutim që ne bashkëpunojmë me të gjitha strukturat të homologëve, qoftë edhe jashtë vendit për të luftuar këtë fenomen (korrupsionin). Ne kishim një takim me Kordinatorin Global kundër Korrupsionit i emëruar kohët e fundit nga Sekretari Blinken në Shtetet e Bashkuara. Shkëmbyem mendime në lidhje me nevojën për të rritur edhe më shumë luftën kundër korrupsionit. Pjesa e SPAK-ut pastaj pa diskutim është çështja e hetimeve të çështjeve penale. Çështje penale SPAK-u ka shumë nën hetim, prej atyre të bëra publike dhe që nuk janë bërë publike, sepse kështu është hetimi. Ne jemi të vendosur që për të gjitha rastet që kemi çështje penale nën hetim apo raste që përfshijnë zyrtarë të lartë, kushdo që të jenë ato, t’i shkojmë deri në fund për të sqaruar se çfarë ka ndodhur dhe për t’i vënë para përgjegjësisë kur provohet vepra penale.

Cila është sfida më e madhe që keni ju në këtë aspekt për të hetuar çështjet?
Sfida më e madhe deri tani ka qenë mungesa e plotë e strukturës. Vetëm muajin e kaluar u formua Byroja Kombëtare e Hetimit me numrin e nevojshëm të hetuesve dhe mbingarkesa e madhe me çështje penale të cilat i kishin prokurorët e SPAK-ut. Megjithatë gradualisht ne kemi tejkaluar këtë dhe hap pas hapi kemi filluar dhe kemi dhënë rezultate konkrete. Ato tashmë janë bërë publike, ushtrimi i qoftë dënimeve penale apo edhe ushtrimi i ndjekjes penale ndaj zyrtarëve të lartë për korrupsion, pastrim parash apo keqpërdorim me detyrën.

Zoti Kraja, të ndalemi në disa prej çështjeve më të debatuara në Shqipëri të cilat ju po i hetoni. Çështjen e incineratorëve për shembull. Ju keni vënë nën sekuestrim dy impiantet, në Elbasan dhe në Fier, janë paraqitur prova të shumta dhe janë publikuar gjithaq për impiantin e Tiranës. Ku janë hetimet lidhur me këtë çështje, çfarë duhet të bëjë më shumë SPAK-u në këtë drejtim?Çështja e incineratorëve është një çështje shumë komplekse sepse janë përfshirë shumë institucione shqiptare të cilat kanë qenë pjesë e këtij aktiviteti. Po kështu është edhe një volum i madh pune për të sqaruar se çfarë ka ndodhur. Ne kemi 3 hetime, pra 3 çështje penale për secilin nga incineratorët, Elbasanin, Fierin dhe Tiranën. Për dy të parat, pra Elbasanin dhe Fierin ne kemi arritur disa përfundime, pra i kemi bërë njoftimet që tanimë i dini sepse janë bërë publike. Kemi ngritur në përgjegjësi penale disa persona, përfshirë edhe zyrtarë të lartë të shtetit shqiptar. Por hetimet vazhdojnë dhe për incineratorin e Tiranës do ta vazhdojmë deri në fund për ta sqaruar se çfarë ka ndodhur. Në qoftë se ka përgjegjësi penale, kush ka dhe do të përgjigjet, kushdo që të ketë shkelur ligjin.

Si e shpjegoni ju faktin që pronarët e kompanive që administronin impiantet e trajtimit të mbetjeve arritën që të largoheshin përpara se të dilnin urdhër- arrestet?
Kjo është çështje e hetimit, që duhet sqaruar, por problemi është se janë qytetarë të lirë deri sa del një masë sigurie nga gjykata. Deri atëherë njerëzit lëvizin lirshëm. Mund të jenë edhe jashtë vendit, mund të jenë edhe diku tjetër. Nganjëherë kur kërkohen, nuk arrihen të kapen, sepse fshihen. Është pjesë e hetimit kjo. Por e rëndësishme është që kjo nuk pengon që ne të vazhdojmë hetimet. Në Shqipëri ndjekja penale ushtrohet edhe në mungesë të personit, dhe ka edhe vendim gjyqësor përfundimtar në mungesë të tij, kushdo që të jetë ai.

Zëri i Amerikës: Prej një kohe të gjatë ju keni nisur hetimet për disa nga koncesionet në shëndetësi; sterilizim, Check-Up, apo laboratorët. Po me këto dosje çfarë po ndodh?
Po punohet intensivisht me të gjitha këto dosje për të mbledhur provat e nevojshme, sidomos tani që është plotësuar numri i hetuesve të Byrosë Kombëtare të Hetimit. Po sqarohet se çfarë ka ndodhur dhe po hetohet nëse ka përgjegjësi njeri apo jo. Nëse po, përgjegjësi do të përgjigjet para ligjit, kushdo që të jetë,

Zëri i Amerikës: Nga opozita ka kritika ndaj SPAK-ut, se nuk po veprohet ndaj politikanëve të lartë. Nga ana tjetër, kryeministri ka deklaruar se ju po godisni vetëm majtas. A e vë kjo institucionin që ju drejtoni, në një lloj trysnie politike?
Ne veprojmë bazuar në ligj gjithmonë. Opinioni publik ka të drejtën e tij të shprehet. Partitë politike po ashtu. Secili shprehet sipas interesit të tij. Ne nuk veprojmë mbi bazën e një liste të caktuar apo një radhe të caktuar. Ne veprojmë mbi bazën e provave, që administrohen nga hetimi, për ato dosje penale që ne i kemi. Kur arrihet të provohet fajësia e dikujt, marrim masa për t’i dërguar për gjykim. Kjo është puna jonë. Ajo që ne kemi rënë dakord si grup prokurorësh, përfshirë edhe hetuesit e Byrosë Kombëtare të hetimit, është që të rrimë sa më larg këtyre opinioneve, që shprehen qoftë nga partitë politike, apo nga media të ndryshme, në lidhje me atë se çfarë duhet të bëjë apo çfarë nuk duhet të bëjë SPAK-u. Secili prej prokurorëve ka dosjet e përpara. Është i pavarur të vendosë për to. Është i detyruar të mbledhë prova, të japë zgjidhje ligjore, dhe është e rëndësishme, që të jetë i pavarur dhe objektiv në vendimmarrje.

Po i kthehemi një çështje, që ka ngjallur disi kritika në opinion në Shqipëri: rasti i goditjes së disa grupeve kriminale të rëndësishme. Sërish krerët e këtyre grupeve nuk u kapën. A nuk ishte dalja në media e deponimeve të Nuredin Dumanit një paralajmërim për ta, që të largoheshin nga vendi? Ku e gjen veten SPAK-u në gjithë këtë gjë?
Natyrisht, nuk është e mirë për hetimin, që të dalin në media deklarimet e personave, të cilët janë pyetur, kushdo që të jenë ata. Por proceset në Shqipëri kanë disa detyrime ligjore, që kur merret një masë sigurimi, aktet u vihen në dispozicion të gjithë të pandehurve, avokatëve të tyre. Ato akte kalojnë në shumë duar, dhe nganjëherë është e vështirë të kuptosh se nga rrjedh informacioni. E përsëris që pavarësisht asaj që ndodhi, apo që ka ndodhur edhe në raste të tjera, se ky nuk është rasti i vetëm, ne e kemi vazhduar ndjekjen penale. Po punojmë intensivisht për të provuar edhe më shumë veprimtarinë kriminale të atyre grupeve, që janë me rrezikshmëri shumë të lartë shoqërore. Nuk përbën problem, për momentin, që dikush prej tyre nuk është kapur. Po vazhdojmë pa kufizim hetimin ndaj tyre.

Sa të fuqishme janë grupet kriminale në Shqipëri? Kemi parë kapjen e sasive të mëdha të drogës në portin e Durrësit. Sa të fuqishme janë ato realisht?
Kohët e fundit ne po vërejmë përfshirjen e shtetasve shqiptarë në veprimtari kriminale jashtë vendit, sidomos në trafikun e drogave, duke u aktivizuar që në vendet e burimit, në vendet e Amerikës së jugut, me garantimin e transportit përmes anijeve, apo rrugë të ndryshme detare drejt Evropës perëndimore. Kjo është dukuri shqetësuese, jo vetëm sepse dëmton jetën e njerëzve, që i përdorin këto droga në shtetet ku shkon droga, por edhe për Shqipërinë ka pasoja. Një pjesë e mirë e parave rrjedhin nga ky aktivitet kriminal vijnë dhe investohen në Shqipëri. Në Shqipëri ndodhin shumë vrasje apo grabitje të dhunshme, ngjarje të dhunshme që lidhen me aktivitetin jashtë vendit të këtyre grupeve kriminale. Ne si shtet jemi të përfshirë në pasojat që sjell ky aktivitet. Për këtë arsye jemi të vendosur dhe kemi punuar shumë fort për të vendosur kontakte me gjithë autoritetet e huaja që ne bashkëpunojmë në luftën kundër krimit të organizuar. Edhe takimet këtu në Shtetet e Bashkuara, me një pjesë të strukturave të zbatimit të ligjit, ishin në këtë drejtim: që të vendosim kontakte, të shkëmbejme informacion dhe të punojmë të gjithë së bashku për ta luftuar këtë dukuri.

G.MO/K.T./Shqiptarja.com
Komento

KUJDES! Nuk do të publikohen komente që përmbajnë fjalë të pista, ofendime personale apo etiketime mbi baza fetare, krahinore, seksuale apo që shpërndajnë urrejtje. Në rast shkelje të rëndë të etikës, moderatorët e portalit mund të vendosin të bllokojnë autorin e komentit, të cilit do t'i ndalohet nga ai moment të komentojë te Shqiptarja.com

Komente

 • Gjergj: 06/08/2022 09:09

  Profili i z.Kraja èshtè po aq i lidhur me zhvillimet problematike tè dhjetèvjeçarève tè fundit, saç janè edhe figurat politike, qè i kèrkohet institucionit qè ai drejton, ti hetojè. Janè investuar miliona nè kètè reformè, pritshmèria ishte shumè e lartè, shpresa se gjèrat do ndryshojnè pèr mirè, e madhe. Pas gjithè kèsaj, u hap sipari dhe doli,,,,,,Kraja. U bars mali dhe polli nji mi. A nuk ka ky komb njè figurè drejtuese tè njè institucioni shtetèror qè nuk èshtè gjiton me Sali Gèrrdecin dhe Ilir Hajdutin, nè vilat milionèshe tè Gjirit tè korrupsionit, drogès dhe prostitucionit? A ka rini ky komb, qè "qènkèsh i detyruar" tè zgjedhè gjithmonè figura problematike, me njè tè kaluar qè duket si ai fshati qè nuk kèrkon kallauz?

  Përgjigju
 • Ben Kari: 06/08/2022 08:19

  Nuk e arrestojm Berishen se presim, te vdesi vet.

  Përgjigju
 • Sami: 06/08/2022 05:49

  Edhe pa uje bluajne keta mullixhinjte e Rames. Nejse. E bukura e intervistes eshte qe mesuam se aq shume dosje ka SPAK nen hetim sa sdi cte beje. Vetem afera e ineciatoreve na paska te perfshire gjithe shtetin. Cte bejne te shkretet. Ke te vene ne akuze: Ramen apo Veliajn? Dhe meqe e ka zene barku Ameriken per korrupsionin nuk e pyet "qysh je" pra korrupsioni mamuthian i Rames por "si ke pleqte" per binomin SalMeten.

  Përgjigju
 • Jaku: 06/08/2022 05:36

  Kraja te arrestoje Berishen dhe Meten. Sa me pare. Ka gjim ato dite qe Rama nuk fle mire. Madje permjerr ne gjume. Edhe nje doktor mga amerika qe ka ardhur eshte i shqetesuar. Futi o Ben ne burg pash zotin se u keput Mero me Bolinon e me Patat dhe Rosat.

  Përgjigju
 • Beni: 06/08/2022 05:31

  Mbaji o Beno per pas zgjedhjeve arrestimet. Si heren e fundit.

  Përgjigju
 • Nik: 05/08/2022 22:39

  Kraja duhet te hetohet per pengim te drejtesise. Nje njeri qe vetem shmanget dhe Ben te njejten loje me mediat si Llalla. Te hetohet,,,,vemja

  Përgjigju
 • AltinTop: 05/08/2022 21:43

  Kraja njeri pa kellqe.

  Përgjigju
 • Çani: 05/08/2022 20:46

  Kraja duhet të hetohet dhe të shkarkohet. Është bashkëpuntor i Kryehajdutit Meta ( Metaj)! Nga ky Kraja vetëm drejtësi nuk mund të ket!

  Përgjigju
 • Shqip: 05/08/2022 19:45

  Cfare perben veper penale per SPAK??? Apo komshijte e Gjirit te Lalzit jane te paprekshem.

  Përgjigju
 • UKU MOMLIT: 05/08/2022 19:40

  Kraja ne intervisten dhene voa-s me gjuhen e trupit tregoj "kujdes" prej specialisti mbase edhe per faktin se VILA E TIJ eshte gjitone me vilat supermilionshe te salishpelles e likebanditit ne Gjirin e Mafies Shqiptare,me falni ne GJIRIN E LALZIT.

  Përgjigju
  • Kistra: 06/08/2022 08:02

   S'kam cfare te shtoj.

 • Sondazhi i ditës:

  Vizita e Presidentit Begaj në Kosovë, si i vlerësoni mesazhet dhe takimet që zhvilloi?×

Lajmi i fundit

'Djali i ditëlindjes', Rita Ora dedikim të ëmbël për bashkëshortin e saj

'Djali i ditëlindjes', Rita Ora dedikim të ëmbël për bashkëshortin e saj