3.5 mln shqiptarë të drejtë vote në 30 Qershor, 132 mijë për herë të parë! Hiqen 100-vjeçarët dhe 1100 të dënuar

25 Maj 2019, 15:26

Ministria e Brendshme ka publikuar listën përfundimtare të zgjedhësve për zgjedhjet vendore të datës 30 Qershor 2019. Të drejtën e votës për zgjedhjet lokale e kanë 3,536,015 shqiptarë, ndër ta, 132.788 zgjedhës votojnë për herë të parë, nga të cilët 51% janë meshkuj dhe 49% vajza dhe gra.

Ministria sqaron se listat janë përditësuar, pasi janë hequr dublikimet dhe adresat fiktive, ndërsa thekson se dy kategorive u është hequr e drejta e votimit. Bëhet fjalë për personat që janë mbi 100-vjeç dhe të dënuarit sipas përcaktimeve të ligjit të dekriminalizimit.

Gazetari i Report Tv, Arsen Rusta ka mësuar se janë 1100 personat e dënuar që u është hequr e drejta për të votuar në zgjedhjet e 30 qershorit (lexo ketu te gjitha kategorite). Ndërkohë që të gjithë personat që nuk e gjejnë emrin në listat e zgjedhësve mund t'i drejtohen gjykatës.

Theksojmë që në Janar u vendos shtyrja e vlefshmëria së kartave të identitetit të cilat skadojnë këtë vit. Pra edhe personat që karta e identitetit u ka skaduar kanë të drejtë që të votojnë, pasi është i vlefshëm deri në 31 dhjetor 2019. 

Në prag të zgjedhjeve, teksa duhen 36 ditë nga votimi, opozita ka bojkotuar duke dalë në protesta dhe refuzuar dialogun me qeverinë, pasi kërkon largimin e Ramës me cdo kusht. Nisur nga situata, Presidenti shprehu dje gatishmërinë që nëse palët kanë vullnet është gati që të ndryshojë datën për të shtyrë datën e zgjedhjeve.

Kategori të tjera