Akademia e Shkencave promovon 2 fjalorë të gjuhës shqipe⁄ Jani Thomai: Shumë shpejt botojmë Fjalorin Mbarëkombëtar

20 Prill, 16:46

Akademia e Shkencave promovoi dy fjalorë për gjuhën shqipe. Kreu i këtij institucioni Skënder Gjinushi i cilëson këto vepra të rëndësishme për korpusin e fjalorëve të gjuhës shqipe.
“Për këtë fjalor është punuar më shumë se dhjetë vite. Është i pari fjalor që do të shërbejë si ndihmë për brezat rinj, duke përfshirë të gjitha zhvillimet që kanë ndodhur. Ndërsa, Fjalori i Aleksandër Xhuvani u bë i mundur që të botohet pas një pritje të gjatë”, thotë kreu i Akademisë së Shkencave, Skënder Gjinushi.

Akademiku Jani Thomai thekson se fjalori i hartuar prej tij në bashkëpunim me gjuhëtarët e tjerë është i rëndësishëm veçanërisht për nxënësit.

“Ky fjalor ka një orientim për nxënësit e shkollave të mesme edhe vitet  para universitare”, shprehet Thomai.

Ndërsa, akademiku Valter Memisha flet për rëndësinë e botimit të plotë të Fjalorit të Aleksandër Xhuvanit

“Vepra u bë plotësua tërësisht nga e para. Çdo gjë që na ka lënë trashëgim profesor Xhuvani ka gjet veten te kjo vepër”, shprehet Memisha.

Thomai edhe Memisha flasin dhe për punën që po bëhet për hartimin Fjalorit të madh të Gjuhës Shqipe
“Fjalori i madh do të përfshijë rreth 35 veta, edhe do të përfshijë të gjithë fjalorët që janë bërë për gjuhën shqipe. Shqipja ka në përdorim fjalorë të tipit të mesëm, por shqipja kërkon një fjalor të madh për nevojat e komunikimit. Shkrimtari, gazetari edhe politikani duan një fjalor të tillë, ku të gjejnë kuptimin e madh të fjalëve. Pasi shqipja është shumë e hapur ndaj fjalëve të tjera”, tha Memisha.

Kategori të tjera

    Nuk u gjeten video për këtë Kategori!

Shiko të gjitha

    Nuk u gjeten video për këtë Kategori!

Shiko të gjitha