Brexit, disa shenja të ndrojtur nga Londra shkojnë në Bruksel

20 Shtator 2019, 12:22

Nuk janë pika kthese, por të paktën ka propozime nga Londra. Britania e Madhe dërgoi disa dokumente të shkruara në Bruksel për të 'thyer' bllokimin Brexit. 

"Dokumentet do të jenë baza teknike për diskutime"-tha Mina Andreeva, zëdhënëse e Komisionit Evropian.

Bisedimet midis negociatorëve të Brexit, Michel Barnier dhe Stephen Barclay, do të zhvillohen në Bruksel ditën e sotme. 

Sipas zëdhënëses së KE, propozimet me shkrim do të shërbejnë për të diskutuar çështje si doganat, prodhimet e manifaturës,  rregulloret sanitare dhe fitosanitare, sipas raportit të hyrjes. Njoftimi nga Bruukseli vjen pas deklaratës së kryeministrit finlandez, i cili i kërkoi Mbretërisë së Bashkuar të dërgojë më shumë detaje deri në 30 shtator pasi 31 tetori po afron.

Është i ashtuquajturi Back Stop në kufirin irlandez ai për të cilin kanë më tepër kontradita Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Europian

Sistemi synon të shmangë një kufi tatimor midis Republikës së Irlandës dhe Irlandës Veriore, duke lejuar që ajo të vazhdojë të jetë pjesë e tregut të vetëm europian pas Brexit. 

Gjatë tridhjetë viteve të konfliktit, nga viti 1968 deri në 1998, kufiri irlandez mbeti i militarizuar. Përplasjet përfunduan me nënshkrimin e marrëveshjes së të Premtes së Mirë. Për Bertie Ahern, ish-kryeministër irlandez, një Brexit pa marrëveshje kërcënon përparimin.

"Do të krijojë tensione dhe probleme sigurie në kufi. Ku do të përfundojmë? Zoti e di. Ne vijmë nga 30 vjet konflikt. Në këto 20 vjet ekonomia e Veriut është rritur dhe gjithashtu ajo e Jugut të ishullit është prosperuar. Të gjitha këto gjëra pozitive do të përkthehen në një listë negative".

Pesha e historisë varet nga liderët britanikë dhe irlandezë të cilët duhet të gjejnë një mënyrë për të dalë nga bllokimi në të cilin ata gjenden.

Kategori të tjera