Këshilli i Sigurimit i OKB tenton të shmang luftën frontale Azerbajxhan-Armeni

29 Shtator, 18:27

Shpërthimi i konfliktit midis Armenisë dhe Azerbajxhanit ka alarmuar fuqitë e mëdha dhe Këshilli i Sigurimit i OKB e ka futur për sot në axhendën e diskutimeve duke tentuar të mbajë palët nën kontroll dhe do të vlerësojë interesat e mundshme të fuqive të përfshira indirekt në konflikt.

Sidoqoftë, intensiteti, kalibrat e artilerisë dhe armatimi i rëndë i përdorur në përleshjet e fundjavës janë shqetësuese si dhe numri i viktimave. Burimet, si azerbajxhanase ashtu edhe ato armene, raportojnë dhjetëra vdekje, përfshirë civilë.

Konflikti në Karabakun e Epërm daton në vitet 1980 dhe heshti në vitin 1994 fal ndërhyrjes së 'Grupit të Minskut' dhe OSBE. Por që atherë ekuilibri që qënë i brishtë, tipik një konflikt i ngrirë me incidente të rastit të luftuara me armë të vogla.
Kjo është arsyeja pse kësaj here mund të jetë më e rrezikshme.

Stéphan Dujarric, zëdhënës i Antonio Guterres tha se Sekretari i Përgjithshëm i OKB tha se Antonio Guterres "është jashtëzakonisht i shqetësuar për rinisjen e luftimeve përgjatë vijës së kontaktit në zonën e Nagorno Karabakut".
Nagorno Karabaku është një rajon malor brenda Azerbajxhanit, por i kontrolluar nga Armenët që nga ndërprerja e luftimeve midis dy ish republikave Sovjetike në vitin 1994.

Kategori të tjera