NASA ngre alarmin: Prej aktivitetit të njeriut, ngjarjet ekstreme të motit do të bëhen më të shpeshta

16 Janar, 13:45

NASA ngre alarmin: Prej aktivitetit të njeriut, ngjarjet ekstreme të motit do të bëhen më të shpeshta në të ardhmen.

30 gradë celsius e regjistruar në Lapponi dhe 41 gradë në Australi vetëm disa javë më parë nuk janë rastësi, por ekstreme të një tendence që tashmë është e vërtetuar, e zezë në të bardhë, nga të dhënat afatgjata të NASA-s.

Për agjencinë hapësinore, dekada që sapo përfundoi është më e nxehta e regjistruar ndonjëherë.

Vitet e pikut janë 2019 dhe veçanërisht viti 2016, për shkak të efektit El Niño, i njohur edhe me akronimin ENSO, një fenomen klimatik periodik që shkakton një ngrohje të fortë të ujërave të Oqeanit Paqësor Qendror-Jugor dhe Lindor në muajt dhjetor dhe janar mesatarisht çdo pesë vjet.

Gavin Schmidt, nga Instituti Goddard për Studime në Hapësirë thotë se

"Ne jemi në gjendje të dallojmë ndikimin e gazrave serrë dhe shpyllëzimit dhe kemi kuptuar se ndryshimet e klimës nuk do të kishin ndodhur pa ndikimin e drejtpërdrejtë të njeriut në efektet e ciklit diellor, vullkanet dhe ndryshimet orbitale.

Dy agjenci të tjera globale bien dakord me shkencëtarët e NASA-s të cilët janë të bindur se shkaku numër i çrregullimeve të forta të klimës është aktiviteti njerëzor.

Rritja e temperaturës në Tokë është më shumë 1.1 ° C më shumë në krahasim me epokën para-industriale.

Një trend që tregoi efektet e tij edhe në vitin 2019. Dy valët e nxehtësisë që goditën Europën sollën temperatura rekord në Francë, Hollandë, Belgjikë, Luksemburg dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Në Australi, sezoni i zjarreve të nxitura nga klima e thatë dhe vera më e nxehtë nga zakonisht, nuk ka pasur kurrë efekte kaq shkatërruese dhe sipas Organizatës Botërore të Meteorologjisë, ngjarjet ekstreme të motit do të bëhen më të shpeshta në të ardhmen.

Kategori të tjera