Raporti ekskluziv '97/ ‘Gjenerali’ i PD-së Agim Shehu thërret ‘ndihmë’, kur ushtria e Berishës përleshej me popullin e Vlorës, emra, urdhra dhe planet kriminale

23 Shtator, 20:29

TIRANË- Shqiptarja.com sjell për herë të parë pjesë nga raporti i Komisionit Hetimor Parlamentar për hetimin e ngjarjeve janar-qershor 1997, të nxitura nga firmat piramidale, vjedhjen me forcë të zgjedhjeve të 26 majit 1996, reprezaljet me SHIK-un famëkeq të Bashkim Gazidedes etj. Komisioni hetimor drejtohej nga Spartak Ngjela, nënkryetar ishte Fatbardh Hushi, ndërsa anëtarë ishin Spartak Braho, Sokol Hazizi, Afrim Cenga, Vladimir Fejzo, Logoraq Karamelo, Maksim Hasani dhe Nikoll Lesi. Komisioni ka kryer hetime disamujore për t’ju përgjigjur 9 pyetjeve të Kuvendit për ngjarjet e ’97, që nga shkaku i revoltave dhe përleshjeve me armë, roli i institucioneve, mundësitë e zgjidhjes pa kaluar në shkallën ekstreme, a ka pasur ndërhyrje të shteteve të huaja, roli i Bashkim Gazidedes, përgjegjësia e klasës politike etj.

Në raportin e komisionit hetimor, thuhet se vendimi i Sali Berishës për të angazhuar ushtrinë, acaroi më tej popullatën e revoltuar nga mashtrimi me firmat piramidale, krijoi psikozën e frikës kolektive si dhe krijoi kushtet për luftë civile. Në raport pasqyrohen edhe dëshmi të drejtuesve të Policisë së Vlorës, të cilët së bashku me militantë të PD-së dhe njerëz të SHIK-ut, kanë marrë pjesë në operacionin për shtypjen e revoltës popullore në Jug të vendit, nën urdhrat e Sali Berishës, Bashkim Gazidedes dhe Agim Shehut, i cili quhej ‘gjenerali’. Për komisionin ka dëshmuar edhe Sokol Bizhga, pjesë policisë në atë kohë dhe i angazhuar në zbatimin e planit dhe urdhrave që vinin nga Tirana për menaxhimin e situatës. Sipas tij, Sali Berisha dhe Bashkim Gazidede kishin dërguar në Vlorë Agim Shehun për të shtypur revoltën. Shehu ishte zëvendësministër i Brendshëm dhe një ndër njerëzit më të besuar të Berishës.

TIRANË- Shqiptarja.com sjell për herë të parë pjesë nga raporti i Komisionit Hetimor Parlamentar për hetimin e ngjarjeve janar-qershor 1997, të nxitura nga firmat piramidale, vjedhjen me forcë të zgjedhjeve të 26 majit 1996, reprezaljet me SHIK-un famëkeq të Bashkim Gazidedes etj. Komisioni hetimor drejtohej nga Spartak Ngjela, nënkryetar ishte Fatbardh Hushi, ndërsa anëtarë ishin Spartak Braho, Sokol Hazizi, Afrim Cenga, Vladimir Fejzo, Logoraq Karamelo, Maksim Hasani dhe Nikoll Lesi. Komisioni ka kryer hetime disamujore për t’ju përgjigjur 9 pyetjeve të Kuvendit për ngjarjet e ’97, që nga shkaku i revoltave dhe përleshjeve me armë, roli i institucioneve, mundësitë e zgjidhjes pa kaluar në shkallën ekstreme, a ka pasur ndërhyrje të shteteve të huaja, roli i Bashkim Gazidedes, përgjegjësia e klasës politike etj.

r.k./Shqiptarja.com

Kategori të tjera