‘Street for Kids’, Tirana renditet ndër 12 qytetet miqësore me fëmijët

11 Shtator 2019, 12:51 | Përditesimi i fundit: 2019-09-11 13:29:28

Tirana është një ndër 12 qytetet globale miqësore me fëmijët. Kështu e ka renditur Iniciativa e Globale e Dizanjimit të Qyteteve që organiziohet nga Shoqata Kombëtare e Transportit të Qytetit. Qytetet e shpallura në këtë listë do të përfitojnë trajnime për të hartuar rrugë të përshtatshme për fëmijë, si pjesë e programit të saj "Rrugët për Fëmijë".

Programi gjithashtu përfshin një botim të ardhshëm, Dizajnimi i Rrugëve për Fëmijë, një udhëzues i klasit të parë për shndërrimin e rrugëve me standarde të reja dhe konsideratat e dizajnit të tërhequra nga dizajni i jetës reale në qindra qytete në mbarë botën. 12 qytetet fituese u zgjodhën nga një grup konkurrues me afro 100 aplikime nga e gjithë bota.

"Nëse hartoni një rrugë që punon për fëmijë, ju keni krijuar një rrugë që funksionon për të gjithë. Vendosja e të gjithëve në rrugë në një pozitë të barabartë është se si qytetet mund të drejtohen nga hartimi dhe të arrijnë standarde më të larta të kujdesit urban, " tha Janette Sadik-Khan, kryetari i shoqatës dhe Drejtori me Bloomberg Associates.

Katër qytete në tre kontinente do të jenë të parat që do të marrin asistencë teknike dhe trajnime praktike për hartimin e rrugëve miqësore për fëmijët, duke përfshirë fondet përkatëse për të mbështetur zbatimin e projekteve të ridizajnimit të rrugëve, Fortaleza e Brazilit, Kigali e Ruandes, Santiago në Kili dhe Tirana në Shqipëri.

Streets for Kids është një program shumëvjeçar për të zhvilluar udhëzime të reja teknike dhe për të avancuar dizajnet e rrugëve që krijojnë hapësira publike të sigurta për fëmijët e të gjitha moshave dhe aftësive për të mësuar, luajtur dhe lëvizur nëpër një qytet.

Dizajnimi i Rrugëve për Fëmijë do të botohet në fillim të vitit 2020. Ky program është financuar me bujari nga Fondacioni Bernard van Leer, Fondacioni FiA, Fondation Botnar dhe Bloomberg Philanthropies.

Kategori të tjera