'Të rrezikuar nga super-virusi', çfarë transmetonte emisioni italian në 2015 për 'produktin' e ri të shkencëtarëve kinez

26 Mars, 09:13

Disa ditë më parë, një video e transmetuar në 16 nëntor të 2015 nga Tgr Leonardo, kushtuar shkencës ka bërë xhiron e rrjetit në Itali. Në këtë video të Maurizio Menicucci, u pohua se shkencëtarët kinezë kishin krijuar një "mbikëqyrje pulmonare nga lakuriqët dhe minjtë" për "arsye studimi". "Një grup studiuesish kinezë", tha shërbimi, "shartoi një proteinë sipërfaqësore të marrë nga lakuriqët në një virus që shkakton Sars të rrjedhur nga minj", duke krijuar "një supervirus që mund të prekë njerëzit".

Kjo u interpretua si provë që virusi Sars-CoV-2 mund të ishte krijuar në laborator dhe më pas do t'i shpëtonte kontrollit të shkencëtarëve kinezë. Sipas kësaj hipoteze, një grup studiuesish Wuhan e kishin konceptuar atë si një armë bioterroriste, por më pas do t’iu rrëshqiste nga duart, duke shkaktuar pandeminë aktuale.

Komuniteti shkencor megjithatë e ka mohuar me forcë faktin se virusi Sars-CoV-2, koronavirusi aktual, u krijua në laborator duke thënë se është e natyrshme. Origjina e këtij virusi - normalisht, është lidhur në një farë mënyre  me atë të Sars, megjithatë ndikimi i saj në sistemin respirator është i natyrshëm.

Franco Locatelli, kryetar i Këshillit të Lartë të Shëndetit, anëtar i komitetit teknik shkencor që mbështet mbrojtjen civile dhe qeverinë ka thënë se: "Nuk ka asnjë provë që ky ishte mekanizmi me të cilin u krijua Sars Cov 2. bioterrorizëm. Të gjitha grupet ndërkombëtare ndajnë idenë e një  shtameve të izoluara të koronavirusit të ri dhe një skenar i tillë kurrë nuk është hipotezuar ".

Gjithashtu Giuseppe Ippolito, drejtori shkencor i Spallanzani, hedh poshtë me vendosmëri këtë informacion: "Është gjithmonë e njëjta histori shumë imagjinative që herë pas here na detyron të mohojmë të hapur. Një grup studiuesish britanikë gjithashtu kohët e fundit duhej të ndërhynin në mbështetje të linjës së qeverisë britanike"

"Mos u shqetësoni nga budallalliqet e fundit se zhvillimi i koronavirusit nga një eksperiment laboratorik. Për fat të keq është 100% natyral", ka shkruar virologologu Roberto Burioni në Twitter.

Po cila është përmbajtja e videos?

Virologu i Universitetit të Milanos, Fabrizio Pregliasco i shpjegon Adnkronos Salute se: “Në të vërtetë video lë shumë përshtypje, megjithëse hulumtimi tashmë ishte botuar në "Mjekësia e Natyrës" duke ngritur goxha polemika brenda bashkësisë shkencore, mbi mundësitë dhe rreziqet e tij si studim. Ajo që mund të themi është se ajo që shkakton Covid-19 nuk është i njëjti virus me studimin e vitit 2015, dhe se ky Sars-Cov-2 kishte një origjinë natyrore. E kuptoj që, sot e kemi parë me sytë tanë, të lë goxha përshtypje. Por po e përsëris: ky koronavirus kishte një origjinë natyrore".

I njëjti drejtor i gazetës Rai, Alessandro Casarin u shpreh se raportimi i 16 nëntorit 2015 ishte marrë "nga një botim i revistës Nature", por kjo revistë "vetëm tre ditë më parë sqaroi se virusi i përmendur në shkrim se ishte krijuar në laborator, nuk ka asnjë lidhje me virusin natyror Covid-19 ". Revista Nature shpjegon se: "Ky artikull është përdorur si themeli i teorive të pabazuara se në laborator u krijua koronavirusi i ri që shkakton Covid 19. Por, nuk ka asnjë provë që kjo është e vërtetë; shkencëtarët besojnë se është më tepër e mundur që koronavirusi i ri, COVID-19, të jetë transmetuar nga kafshët tek njerëzit.

Kategori të tjera