CNN: Këto janë arsyet pse koronavirusi mund të vrasë më shumë burra sesa gra

Pirja e duhanit, konsumimi i alkolit, shëndet i përgjithshëm i dobët: studiuesit thonë se këto janë disa nga faktorët që mund të shpjegojnë pse vdesin më shumë burra se gra nga koronavirusi

Në vende si Italia, burrat përfaqësojnë gati 60% të njerëzve që janë testuar pozitivisht për virusin dhe mbi 70% e atyre që kanë vdekur (sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit).

Edhe në vende si Koreja e Jugut, ku përqindja e grave që janë testuar pozitive për virusin është më e lartë se ajo e burrave, rreth 54% e viktimave janë burra.

Por ndërsa zyrtarët shëndetësorë në Europë po fillojnë të marrin parasysh këto numra, Shtetet e Bashkuara nuk po lëshojnë të dhëna mbi koronavirusin, të cilat janë thelbësore për të kuptuar se kush është më i prekuri nga virusi, burrat apo grate.

Dr. Deborah Birx, koordinatore e ekipit përgjegjës për situatën nga koronavirusi, tha në një takim me shtypin ne Shtëpinë e Bardhë se: Në Itali ka një tjetër trend në këtë drejtim dhe vdekshmëria mashkullore duket se është dy herë më e lartë nga grupmosha e grave.

Por kur CNN e pyeti Birx se cila janë të dhënat sipas gjinisë për rastet e koronavirusit në amerikë dhe vdekjet nga infeksioni, ajo nuk u përgjigj.

Në bashkëpunim me ‘Global Health’, një institut hulumtues që shqyrton pabarazinë gjinore në shëndetin global, CNN ka analizuar të dhënat në dispozicion të publikut nga 20 vende.

Nga këto 20 vende, vetëm gjashtë siguruan të dhëna të ndara sipas gjinisë, si për rastet e konfirmuara ashtu edhe për vdekjet: Kina, Franca, Gjermania, Irani, Italia dhe Koreja e Jugut. Shtatë të tjerë dhanë të dhëna të tilla vetëm për numrin e rasteve të konfirmuara. Por në të gjitha vendet për të cilat ka të dhëna - të cilat mbulojnë gati një të katërtën e popullsisë së botës – CNN ka zbuluar kemi se burrat ishin 50% më të predispozuar të ishin viktima krahasuar me gratë e diagnostikuar me Covid-19.

Megjithëse janë të pjesshme dhe jo të plota, rezultatet nxjerrin në pah atë që ekspertët e shëndetit publik kanë paralajmëruar, duke teorizuar se janë është vetëm biologjike por edhe sjellje gjinore - mënyrat e ndryshme si jetojnë burrat dhe grate, e cila mund të luajë një rol të rëndësishëm në shkallët e ndryshme të vdekshmërisë nga koronavirusi.


Lajmi kryesor:

Ulet numri i viktimave në 24 orët e fundit në Itali dhe i të infektuarve për të katërtën ditë radhazi, 3 mijë euro gjobë dhe 5 vite burg kush shkel masat!


I.C./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Ju duket i drejtë ndëshkimi deri në 15 vite burg për ata që thyejnë karantinën?