Debatet për TVSH-në/ Braçe te 'Ekonomia': Pse bujqësia goditet e para, hotelet me 5 yje janë favorizuar me kazinotë! Ministrja: Do hiqen favorizimet dhe për turizmin

 

Në diskutimet për paketën fiskalë në Komisionin e Ekonomisë, kishte debate ne lidhje me Projektligjin e TVSH. Duke folur për nenin 1 që parashikon TVSH 10% për inputet bujqësore, deputeti Braçe tha se po goditet bujqësia. Ministrja e Financave Ibrahimaj iu përgjigj duke thënë se është menduar që të hiqen përjashtimet edhe për sektorin e Turizmit. Sipas saj gjithçka është bërë në koordinim me FMN-në. Braçe tha hiqni favorizimin e TVSH-së që keni bërë për hotelet me 5 yje pasi i kanë favorizuar me hapjen e kazinove. 

"Nuk rriten tatimet dhe taksat kur rriten ccmimet. Nuk ka mundësi të ndodh. Ccmimet e inputeve janë në rritje. Kur ccmimet janë në rritje ju propozoni taksë që do transmetohet e plotë tek puna e bujkut. Paketë fiskale me taksa të rritura kur rriten ccmimet ma gjeni ku ndodh. Nuk fillon paketa fiskale nga sektori që ka më nevoj por tek favoret e tjera. Unë jam dakord që të hiqen të gjitha përjashtimet, por jo me këtë radhë. TVSH 6% për të gjitha furnizimet brenda furnizimet për hotelet me 5 yje, këtij segmenti ja keni vënë një favor se i keni dhënë të drejtë të hapin kazino. Nuk është një favor i vogël por është shumë i madh, atëherë propozimi im është që në nënin 1 të këtij projektligji që ndryshon nenin 49 të hiqet pika 4", tha ai. 

Pika katër sipas ligjit për TVSH parashikon: “Përjashtimisht sa përcaktohet në pikën 3, të këtij neni, shkalla e reduktuar e tatimit mbi vlerën e shtuar 6 % aplikohet për çdo furnizim shërbimi të ofruar brenda strukturave akomoduese “Hotel/Resort me pesë yje, status special”, sipas përcaktimit në legjislacionin e fushës së turizmit dhe që janë mbajtës të një marke tregtare të regjistruar dhe njohur ndërkombëtarisht “brand name”. Kushtet, kriteret dhe procedurat për zbatimin e kësaj pike përcaktohen me vendim të Këshillit të Ministrave”.

Braçe: Pse keni shkuar tek favori i bujqësisë dhe propozoni taksë për inputet bujqësore dhe nuk jeni marrë me favoret e tjera që janë në këtë nen, që kanë edhe më shumë para?

Spaho: Pse është zgjedhur ngarkesa e blektorëve, pse është filluar me këto dhe jo me të tjerat?

Ibrahimaj: Propozimet janë të vitit 2019, dhe janë duke u rishikuar. Sapo të finalizohet drafti me FMN do të nisim konsultimin me të gjitha palët e interesit.

Braçe: Propozimet e FMN janë me vite, pra FMN ka propozuar që e para që duhet goditur është TVSH-ja e inputet bujqësore.

Ibrahimaj: Rekomandimet janë të FMN por rendi nuk është i saj. Është propozuar edhe heqja e përjashtimeve për sektorin e turizmit, nuk u mendua e arsyeshme heqja e rimbursimin për këtë sektor pas goditjes nga pandemia.


Lajmi kryesor:

Jo 65 lekë por 40 lekë për litër, kërkohet ulja e taksës së karburantit për jahtet, diskutime te 'Ekonomia'! Ato që lundrojnë në ujërat tona zero taksë


K.T./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Baza ajrore e NATO-s në Kuçovë, a forcohet pozita e Shqipërisë në rajon?×

Lajmi i fundit

Roland Qafoku: Opozita në duart e Ilir Metës

Roland Qafoku: Opozita në duart e Ilir Metës