Diskutimet në ‘Kushtetuese’ për zgjedhjet e 30 qershorit, Qeveria: Meta cenoi sovranitetin! KQZ: Nuk dëshirojmë të shprehemi mbi zgjedhjet lokale, jemi një organ i ri

Në gjykatën Kushtetuese kanë vijuar debatet e përfaqësuesve të qeverisë, presidentit, KQZ , avokatja  e popullit në lidhje me vendimin e presidentit për anulimin e zgjedhjeve të 30 qershorit.

Përfaqësuesja e qeverisë Kokona: Nuk e shohim te ligjshme është kryer një proces që është monitoruar nga ndërkombëtarët dhe në parim të kushtetutës pasi janë të pranuara edhe sot.

Përfaqësuesi i qeverisë, Ahmetaj: Dekreti i presidentit është akt individual. Ndalemi tek dekreti i presidentit për ndryshimin e datës së zgjedhjeve, cenoi sovranitetin e popullit dhe kompetencat e kuvendit. Veprimet e presidentit si për te anuluar ashtu dhe për të shtyrë datën e zgjedhjeve janë akte administrative të pavlefshme. Kërkojmë rrëzim të kërkesës.

Përfaqësuesja e qeverisë Kokona: Kryetar shoqate nuk mund te jete një ish kryetar bashkie

Përfaqësuesi i qeverisë, Ahmetaj: Dëmtohej periodiciteti, të zgjedhurit do të rrinin në pushtet duke tejkaluar mandatet e tyre sepse do të sillte abuzim me pushtetin.

Bledar Dervishaj: Mbrojtja e argumentit si kryeministër, si këshill ministrash apo kryetar partie? Pse Rama nuk erdhi ne takim ne presidence?

Përfaqësuesja e qeverisë Kokona: Nuk kam informacion per letrën

Avokati i popullit, Erinda Balanca: Zgjedhjet nuk i shërbyen interesit të qytetarëve. Legjitimiteti të pushtetit vendor është cenuar nga këto zgjedhjeje. Do kërkoj nga gjykata të mbante qëndrim si komisioni i Venecias. Avokati i popullit vëren me shqetësim që ne vitet e fundit nuk respektohen ligjet. Nuk ka shpjegim që një dekret sido që të jetë nuk respektohet nga një organ administrativ. Është shume e rëndësishme që zgjedhjet të jenë ligjore, ndaj edhe gjykata ta trajtojë në thelb dhe të dalë në një vendim. Është gabim bojkoti i zgjedhjeve parlamentare por është detyre e shumicës të arrinte konsensus.

KQZ: Ja le ne shqyrtim gjykatës çështjen, jemi organ i ri dhe nuk komentojmë vendimet e vjetra. Ne momentin që presidenti ushtron kompetencat KQZ vihet në lëvizje për të përgatitur infrastrukturën zgjedhore, dhe zbatojmë dekretin. Procesi nis me dekretimin. I gjithë procesi është i kushtëzuar dhe afatet respektohen nga organi qe e administron. Komisioneri i referohet vendimmarrjes së mëparshme, është menduar për ti ardhur në ndihmë procesit duke referuar vendimmarrjet e mëparshme të KQZ, ne asnjë moment komisioneri nuk shpreh qëndrim për procesin zgjedhor 2019. Nuk dëshirojmë të shprehemi mbi zgjedhjet lokale, jemi në ringritje të një institucioni të ri. Komisioneri Shtetëror i zgjedhjeve është një organ i ri.

Jordan Daci: Keni administruar ndonjë vendim të formës së prerë për bindjen.

KQZ: Janë vendimmarrje të KQZ në vitin 2019. KQZ vihet në zbatim të datës së zgjedhjeve për përgatitjen, ndërsa presidenti vendos datën e zgjedhjeve.

Dervishaj: A është i mbështetur dekreti i presidentit ne ndonjë dispozitë të kodit zgjedhor, penal apo vetëm në kushtetute. A ua vuri në dispozicion KQZ dekretin e presidentit?

KQZ: Përgjigja nesër në Gjykatë me shkrim.

Dervishaj: A vlerësuan anëtarët e KQZ të takonte presidentin apo parlamentin?

KQZ: E ritheksoj përgjigja me shkrim nesër.


Lajmi kryesor:

Zgjedhjet vendore të 2019, seancë maratonë prej 9 orësh në gjykatë! ‘Kushtetuesja’ vendos të pezullojë gjykimin, do i drejtohet ‘Venecias’


I.K./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Varianti afrikan mbërrin në Europë, a duhen ashpërsuar masat anti-Covid edhe në vendin tonë?×

Lajmi i fundit

John

Çfarë është kultura?