POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Fermerët e Lushnjës braktisin serat: Kemi mungesë tregu dhe kosto të lartë prodhimi

Banorët e fshatrave Hysgjokaj dhe Ballagat në Lushnje prej vitesh merren me bujqësi. Gjithë të ardhurat e familjes së tyre i kanë siguruar nepermjet kultivimit dhe tregtimit të perimeve në sera diellore. Mirëpo, kohët e fundit ky biznes nuk duket të jetë më fitimprurës për ta.

Fermerët tregojnë se kostoja e prodhimit në serra është shumë e lartë, çka nuk justifikon çmime  shitjes së produkteve, apo edhe në rastet më të këqija mungesën e shitjes së prodhimeve. Rreth 30 % e fermerëve në këto zona kanë vendosur të heqin dorë prej kultivimit të produkteve bujqësore në sera, duke e shfrytëzuar tokën e tyre vetëm për mbjelljen e produkteve si misër, vreshta apo edhe kultura të tjera.

Serrat janë dëmtuar, plasmasi u kushton 2 mln lekë. Plus që prodhimet nuk ecin fare, vetëm transaporti nuk ia vlen, i hedhim prodhimet.

Fermer

I kemi braktisur, me gjithë investimet që kemi bërë, pasi nuk shitet malli. Qeveria nuk mendon për ne.

Fermeri 

Zona e njohur në gjithë vendin për kultivimin e perimeve ka rreth 300 hektarë tokë, të cilat i ka shfrytëzuar duke kultivuar perime në serra diellore. Por, me vështirësitë e shitjes së prodhimeve, jo vetëm fermerët e kësaj zone, por thuajse në githë rrethin e Lushnjes po tentojnë të largohen nga kultivimi i prodhimeve në këto sera.

/b.ha./Shqiptarja.com
Komento

Komente

  • Kafsha: 06/08/2018 18:19

    Serat i braktisën këtu e 28 vjet kur u bënë furgonaxhinj në mungese te shtetit dhe i trajtuan pasagjerët si bagti të haureve të tyre, që s kishin..

    Përgjigju