'Greva e klimës' zgjidhet si termi i vitit 2019 në ‘Fjalorin Collins’

Cila është fjala e vitit 2019 në ‘Fjalorin Collins’?

Ajo është një frazë që goditi titujt e gazetave pasi miliona njerëz u bashkuan në protestat e ndryshimit të klimës në të gjithë botën.

"Greva e klimës" ("Climate strike")u zgjodh si fraza e vitit nga ‘Fjalori Collins’ pasi u përdor mijëra herë më shumë këtë vit sesa në vitin 2018.

Termi u përdor për herë të parë katër vjet më parë kur mijëra nxënës në botë braktisën shkollën për të protestuar kundër ngrohjes globale.

Në ‘Fjalorin Collins’ termi  "jo binarë" është regjistruar si një term specifik.

Leksikografët pretendojnë se kishin shtuar një vlerë ‘jo binare’ në njohjen e "ndryshimeve në mënyrën se si njerëzit lidhen dhe përcaktojnë veten e tyre".

Njerëzit ‘jo binarë’ nuk e identifikojnë veten si mashkull ose femër dhe shpesh preferojnë përemrat e tyre ose të përemrat ‘ata’ ‘ato’ në vend ‘atij’

Ylli i popit Sam Smith deklaroi këtë vit që ai e identifikon veten si ‘jo binarë’, duke u bashkuar me shumë të famshëm të tjerë në fushatën e Greta Thunberg.

Termi "Greva e klimës", e cila do të bëhet pjesë e edicionit të ardhshëm të ‘Fjalorit Collins’,  përcaktohet si "një formë proteste në të cilën njerëzit mungojnë nga shkolla apo nga puna për të marrë pjesë në ngjarje demostrative kundërshtuese ndaj një problemi të caktuar që i shqetëson.

Fjalori dhe burimet e referencës në internet Collins ofrojnë informacione të besueshme dhe autorizues për gjuhën. Këto baza të dhënash lejojnë leksikografët e ekspertëve të Collins të analizojnë se si përdoret gjuha në praktikë dhe të monitorojnë ndryshimet në botë.

I.C./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Qeveria shtyn qiratë me dy muaj për 3 kategori, a ju duket një vendim i drejtë?

Komento