POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Hrushovi: Shqiptarët t’i thonë jo pajtimit me jugosllavët

Disa herë shqiptarët na kishin kërkuar të dërgonim një delegacion partie dhe shteti të nivelit më të lartë. Vendosëm që në krye të këtij delegacioni të isha unë dhe u nisëm në Shqipëri. Para se të niseshim, u thamë miqve shqiptarë se nuk donim që në mënyrë publike, në prezencën tonë, të kritikohej Jugosllavia dhe udhëheqja e saj. Në atë periudhë Shqipëria kishte raporte shumë të ndera me Jugosllavinë dhe ndaj saj bënte dyluftim të hapur edhe në shtyp. Mendoja se kjo gjë ishte e dëmshme. Kjo ishte arsyeja që diskutuam mes nesh dhe i bëmë të ditur Enver Hoxhës se nuk donim që gjatë qëndrimit të delegacionit tonë në Shqipëri, të vijonte beteja në shtyp mes Shqipërisë dhe Jugosllavisë. U thamë paraprakisht që edhe në mitingje të mos na fusnin në këto debate...

Gjatë vizitës sonë, në mitingje dhe në takime të tjera shqiptarët nuk kritikuan Jugosllavinë. Por binte në sy qartas se mezi mbaheshin. Në takimet konfidenciale shqiptarët rrekeshin të na mbushnin mendjen se nuk mund të pajtoheshin me jugosllavët, se ata nuk janë komunistë e të tjera si këto. Nuk patëm qëndrim të njëjtë me ta, megjithëse nuk ishim dakord dhe me gjithçka ndodhte në Jugosllavi...

Atje kaluam disa ditë, pamë kryeqytetin e tyre, vizituam edhe qytete të tjera, fshatra dhe porte. Gjithkund konstatuam një entuziazëm tejet të madh ndaj Bashkimit Sovjetik, ndaj popullit tonë, ndaj partisë sonë, si nga punonjësit shqiptarë, ashtu edhe nga Hoxha dhe Shehu. Nuk më zuri syri ndonjë re të zezë që të mund mbulonte diellin e miqësisë, nën të cilin ne donim të jetonim dhe të ndërtonim raporte vëllazërore midis BRSS-së dhe Shqipërisë. Mes nesh nuk pati divergjenca.

Fragmente nga libri në anglisht “Kujtime të Nikita Hrushovit: Burrë shteti, 1953-1964” (Memoirs of Nikita Khrushchev: Statesman, 1953-1964), vëllimi 3, 1126 faqe, me autorë Nikita Sergejeviç Hrushov, Sergej Hrushov dhe Xhorxh Shrajver (George Shriver), botuar në SHBA në vitin 2007 nga Providence, RI: Thomas J. Watson Jr. Institute for International Studies, Brown University; University Park, PA: Pennsylvania State University Press.

ke.mu.
Komento