Miratimi i ndryshimeve të dy ligjeve të reformës, reagon Drejtësia: Fuqizojnë institucionet e reja të bëjnë detyrën

Ministria e Drejtësisë ka reaguar në lidhje me ndryshimet në ligjet e reformës në drejtësi. Sipas Ministrisë së Drejtësisë më në fund pas përpjekje intensive për të nxitur bashkëpunimin dhe konsensusin e opozitës, Komisioni i Ligjeve ka mundur t’i diskutojë dhe miratojë në parim nen për nen.

Ministria e Drjetësisë u përfaqësua në komision nga zëvendës ministrja Fjoralba Caka, e cila theksoi se ndryshimi i tyre në pajtim me jurisprudencën e Gjykatës Kushtetuese, ka qenë kërkesë e vazhdueshme e Ministrisë së Drejtësisë për të shmangur problemet e krijuar nga boshllëqet ligjore që vinin nga shfuqizimi i pjesëve të veçanta.

Caka shprehu bindjen se këto dispozita jo vetëm do të plotësojnë vakumin ligjor dhe do të jenë në pajtim me kërkesat e Gjykatës Kushtetuese, por edhe do të ndihmojnë institucionet e reja të drejtësisë në zbatimin e kompetencave që u kanë dhënë Kushtetuta dhe ligji.

Teksa bëri një rezyme të përgjithshme, ajo risolli edhe njëherë në vëmendje punën e bërë:

Pavërësisht boshllëkut ligjor, Ministria e Drejtësisë ka shprehur vullnet në dërgimin e 12 rasteve për procedim disiplinor para KLD-së gjatë periudhës transitore. Po kështu, pas krijimit të KLGJ, ministrja Etilda Gjonaj i ka rekomanduar publikisht KLGJ-së marrjen e masave disiplinore për gjyqtarë të caktuar që kanë vepruar haptazi në kundërshtim me ligjin. Në veçanti, Ministria e Drejtësisë, si në grupin e punës ashtu edhe në qëndrimin e saj publik ka përkrahur emërimin e magjistratëve të diplomuar nga Shkolla e Magjistraturës dhe akomodimin me përparësi të tyre në sistemin e drejtësisë, me qëllim plotësimin në kohë të vakancave. Sikurse është rregulluar edhe në dispozitën kalimtare të ligjit 96/2016, procesi i emërimit të kandidatëve të diplomuar në Shkollën e Magjistaturës, fazë që sipas ligjit është parësore, nuk do të ndërvaret nga përfundimi i procedurave të transferimit paralel dhe/ose të ngritjes në detyrë për magjistratët. Paketa e ndryshimeve të dy ligjeve është në linjën e urdhërimeve të vendimit të GJK dhe për këtë arsye Ministria e Drejtësisë është shprehur dakord”, u theksua ndër të tjera në mbledhjen e Ligjeve.

Ndër të tjera, kreu i komisionit Ulsi Manja teksa vlerësoi vullnetin e Ministrisë së Drejtësisë, siguroi se mazhoranca është e hapur që me mbështetje të ndërkombëtarëve të korrigjojë ligje të posaçme të reformës.

“Mbetemi të hapur për bashkëpunim të mëtejshëm edhe sa i përket ndryshimeve në ligjeve të tjera të reformës në drejtësi që do t'i diktojë nevoja e zbatimit praktik të zbatimit të ligjeve”, u shpreh Manja.

Pritet që në seancën plenare të ditës së enjte këto dy projekt ligje të hidhen për votim për të marrë 84 votat e nevojshme. Me ndryshimet e 22 neneve, Parlamenti i hap rrugë KLGJ dhe KLP marrjen e  masave disiplinore për gjyqtarët dhe prokurorët.

  • Sondazhi i ditës:

    A mendoni se duhet të ketë ndryshime të ministrave të kabinetin qeveritar në muajin shtator?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

VIDEOLAJM/ Makina përplas motorin, nuk do e besoni ku përfundon drejtuesja e tij