POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Nisma e Singaporit, nis dhënia e udhëzimeve se si të dallohen lajmet e rreme

S. Iswaran me të pranishmit në Institutin e Shkollimit të Arsimit Teknik

Qeveria e Singaporit do të nisë dhënien e udhëzimeve se si qytetarët e thjeshtë që të dallojnë lajmet e rreme.

Udhëzimet për mënyrat e evidentimit të lajmeve të rreme do të dalin në qershor për të ndihmuar  agjencitë publike dhe organizatat e tjera që planifikojnë të mësojnë njerëzit rreth mënyrës se si shkruhet në media.

Kjo kornizë kombëtare për shkathtësitë mediatike po zhvillohet nga Ministria e Komunikimeve dhe Informacionit në bashkëpunim me Bordin e Bibliotekës Kombëtare, Autoritetin e Zhvillimit të Medias dhe Agjencinë e Sigurisë Kibernetike të Singaporit

S. Iswaran, ministri për Komunikacionin dhe Informacionin

Lëvizjet për tre iniciativat arsimore, ministri Iswaran i njoftoi pas një raporti të komisionit parlamentar që përfshinte 22 rekomandime se si duhet të merret Singapori me sfidat e paraqitura nga gënjeshtrat që shpërndahen në internet.

Përveç legjislacionit, komiteti kërkoi, midis propozimeve të tjera, përpjekjet për të ushqyer një publik të informuar dhe për të promovuar kontrollin e fakteve.

Një publik i informuar është vija e parë dhe më e rëndësishme e mbrojtjes kundër lajmeve të rreme. Nëse secili qytetar e kupton se jo të gjitha informacionet online janë autentike dhe ka aftësinë dhe besimin për të dalluar faktin nga gënjeshtra, atëherë dhe vetëm atëherë, Singapori do të jetë në gjendje të përballojë këtë kërcënim global. Për shembull Ministria e Arsimit do të nxjerrë një program të ri për shkollat në mënyrë që nxënësit të dinë të kuptojnë çfarë shkruhet në media. Bëhet fjalë për mjete mësimore që u tregojnë fëmijëve se si të jenë konsumatorë etikë dhe prodhuesit e përmbajtjes në internet. Nëse dimë që segmente të caktuara ose kanale të caktuara paraqesin sfida dhe vështirësi të veçanta, atëherë ky është një grup për të cilin duam që të sigurohemi se ka një vëmendje të konsiderueshme, në mënyrë që ata të jenë më të pajisur për t'u përballur me këtë sfidë.

S. Iswaran, ministri për Komunikacionin dhe Informacionin

Iswaran u tha gazetarëve se në kuadër të përpjekjeve për të edukuar njerëzit, anketat janë të rëndësishme dhe se iu japin kuptim tendencave.  teknologjive, modeleve të përdorimit të internetit dhe opinionet ose shqetësimet e qytetarëve.

Të gjitha këto ... do të na informojnë për atë që  duhet të bëjmë, veçanërisht në drejtim të përpjekjes për arsimimin dhe zgjerimin e kësaj nisme.Sepse nëse dimë që segmente të caktuara ose kanale të caktuara paraqesin sfida dhe vështirësi të veçanta, ne atëherë ky është një grup që dëshirojmë të sigurojmë që ne të ndajmë vëmendje të konsiderueshme në mënyrë që ata të jenë më të përgatitur për t'u marrë me këtë sfidë.

S. Iswaran, ministri për Komunikacionin dhe Informacionin

Ndër të tjera ai tha se gjithashtu Qeveria do të rishikojë vazhdimisht nismën e saj për të siguruar që ato janë efektive dhe se Ministria e Arsimit do të nxjerrë paketë ndihmëse për shkrimin dhe leximin e mediave për shkollat.

Këto paketa do t’i shpjegojnë se si të jenë konsumatorë etikë dhe prodhues të përmbajtjes në internet. Ato përfshijnë ide mësimore, slide prezantimi dhe artikuj vlerësimi që mësuesit e të gjitha lëndëve mund të përdorin për të mbushur mësimet e tyre me këshilla për edhe për kuptimin e mediave.

Dy studentë universitetit të intervistuar theksuan rëndësinë e përditësimit të vazhdueshëm të udhëzimeve për të pasqyruar ndryshimet teknologjike dhe modelin e biznesit në zhvillim të platformave mediatike.

Ka shumë parime thelbësore që kurrë nuk do të dalin nga moda: stili, dallimi, duke verifikuar gjërat që duken të dyshimta.

Lim Sun Sun, profesor i Universitetit të Teknologjisë dhe Dizajnit të Singaporit

Iniciativa e tretë e lançuar Iswaran ishte rasti i pestë i fushatës më të mirë për internetin, iniciativë kjo e drejtuar nga Këshilli i Literacy Media.

Kjo lëvizje e fundit synon që të rriturit dhe të rritur duke përdorur një video të shkurtër në internet, lojërat e mediave sociale dhe kuizeve të mësojnë se si të identifikojnë lajmet e rreme.

"Ndërkohë, qeveria po studion sugjerimin për një njësi të kontrollit të fakteve dhe ka filluar konsultimin me palët e ndryshme për të mbledhur reagime dhe ide rreth asaj se çfarë forme mund të marrë ky subjekt", tha Iswaran.

ke.mu.
Komento