Qeveria projektligj për ‘Albcontrol’, emërtim dhe strukturë e re! Ent publik jo buxhetor në varësi të ministrit

Qeveria projektligj për ‘Albcontrol’, emërtim dhe strukturë e re! Ent publik jo buxhetor në varësi të ministrit

Qeveria ka miratuar dhe do të depozitojë në Kuvend një projektligj për Albcontrol, një emërtim i ri që do të zëvendësojë shoqërinë aksionere “ALBCONTROL”, sh.a, e cila prishet sipas draftit të qeverisë pa kaluar në likuidim. Ligji parashikon që të gjitha të drejtat, detyrimet dhe pasuritë e shoqërisë “ALBCONTROL”, sh.a., i transferohen Albcontrol-it. Nuk dihet nëse ky ligj ka lidhje me bllokimin e llogarive të “ALBCONTROL”, sh.a, dhe nëse synohet me emërimin si subjekt të ri shmangia e këtij bllokimi.

Ligji do të titullohet “Për ofruesin e shërbimeve të lundrimi ajror Albcontrol” dhe ka si objekt përcaktimin e formës së organizimit, të rregullave të funksionimit dhe të administrimit të këtij institucioni si dhe të shërbimeve që ofron.  Sipas këtij ligji Albcontrol-i do të jetë një ent publik, jobuxhetor, veprimtaria e të cilit përbën shërbim publik dhe kryhet nën mbikëqyrjen e ministrit përgjegjës për çështjet e transportit ajror, në rastin aktual Ministria e Infrastrukturës. Ligji parashikon që Albcontrol të gëzojë pavarësi drejtuese, administrative, teknike dhe financiare.

Shërbimet e ofruara

Shërbimet që do të ofrojë Albcontrol-i janë:  Menaxhimin e trafikut ajror; Shërbimet e komunikimit, të lundrimit dhe mbikëqyrjes; Shërbimet e informacionit aeronautik; Shërbimet meteorologjike për lundrimin ajror; Shërbimet e hartimit të procedurave të fluturimit.

Organet drejtuese

Sipas projektligjit të miratuar në qeveri Albcontrol do të ketë si  organe drejtuese Këshillin Drejtues dhe Drejtorin e Përgjithshëm. Këshilli Drejtues është organi më i lartë vendimmarrës i Albcontrol-it dhe përbëhet nga 5 anëtarë, të ciëlt emërohen nga ministri, sipas një procedure përzgjedhjeje të bazuar në parimin e transparencës e të meritokracisë.

Sa i përket kompetencave të Këshillit Drejtues mund të përmenden si më të rëndësishme:  Miraton drejtimet kryesore të veprimtarisë së Albcontrol-it; Miraton statutin e Albcontrol-it dhe rregulloren e brendshme; Mbikëqyr administrimin dhe veprimtarinë e Albcontrol-it; Miraton numrin e punonjësve të Albcontrol-it dhe nivelin e pagave e të shpërblimeve; Miraton programin ekonomik vjetor dhe e paraqet për aprovim te ministri; Propozon te ministri kandidaturën për drejtor të Përgjithshëm i   Albcontrol-it.  Drejtori i Përgjithshëm është autoriteti më i lartë ekzekutiv dhe përfaqësuesi i Albcontrol-it. Ai emërohet nga ministri, sipas një procedure përzgjedhjeje të bazuar në parimin e transparencës e të meritokracisë.

Burimet e financimit

Albcontrol-i nuk është subjekt fitimprurës dhe burimet e financimit të tij sipas draftit janë  fondet e përfituara nga tarifat e ofrimit të shërbimeve të lundrimit ajror në rrugëkalim (en-route) dhe nga tarifat e ofrimit të shërbimeve të lundrimit ajror në aerodrome, për nisjen dhe mbërritjen e fluturimeve; fonde të buxhetit të shtetit, në raste të jashtëzakonshme dhe kur veprimtaria e Albcontrol-it cenohet nga shkaqe të pavarura prej tij.

B.V/Shqiptarja.com
Komento

KUJDES! Nuk do të publikohen komente që përmbajnë fjalë të pista, ofendime personale apo etiketime mbi baza fetare, krahinore, seksuale apo që shpërndajnë urrejtje. Në rast shkelje të rëndë të etikës, moderatorët e portalit mund të vendosin të bllokojnë autorin e komentit, të cilit do t'i ndalohet nga ai moment të komentojë te Shqiptarja.com

  • Sondazhi i ditës:

    Pronat shtetërore mund të shkëmbehen me private, si e vlerësoni ligjin?×

Lajmi i fundit

Sulmohen me gurë 2 autobusë me tifozë të Skënderbeut, nga Tirana po ktheheshin në Korçë! Thyhen xhamat (FOTO)

Sulmohen me gurë 2 autobusë me tifozë të Skënderbeut, nga Tirana po ktheheshin në Korçë! Thyhen xhamat (FOTO)