Rama: Me këtë çmim të energjisë deri në fund të vitit na duhet 640 mln dollarë për të mbrojtur familjet dhe biznesin e vogël

Kryeministri Edi Rama tha se kriza më e madhe është ajo energjetike që po cilësohet si pandemia e re. Ai tha se qeveria ka vendosur që nga rritja e çmimit të energjisë të mos preket familjet dhe biznesi i vogël dhe për këtë deri në fund të vitit i duhen 640 mln dollarë.

" Po të mos ishte lufta ky takim nuk është as detyra dhe as përgjegjësia e qeverisë në një sistem demokratik ku me kushtetutë është sanksionuar liria e tregut dhe të ndërhyjë në çështjen e çmimeve. Lufta ka ardhur në Shqipëri me faturën e çmimit të energjisë dhe me faturën e çmimit të naftës dhe me ndikimin në të gjitha çmimet, ky është fakt. Rritja e çmimeve filloi të jepte shenjat e para në gjysmën e dytë të vitit të shkuar në të gjithë botën si rezultat i një ringritje të fuqishme ekonomike pas pandemisë dhe për rrjedhojë si rezultat i një kërkese shumë të rritur se oferta. Disa muaj më parë u shfaqën edhe simptomat e para të krizës energjetike, normal ata që janë m të zëshëm në këtë shoqëri protestojnë për naftën, por më e rënda është kriza e energjisë, e cila po konsiderohet si pandemia e re.  Sot ta dëgjojnë të gjithë nëse çmimi i energjisë do të jetë ky që do të jetë sot, pra pra nga 52 euro për MWh që ishte vjet, 550 euro për MWh në treg nga ku ne jemi të detyruar të importojmë për të gjithë ato arsye që dihen, ne do të na duhen 640 milionë dollarë ekstra deri në fund të vitit. 640 milionë dollarë ekstra është një eurobond. Për çfarë do të na duhen? Për të mbrojtur familjarët dhe biznesin e vogël. Këtë po bën kjo qeveri dhe është për të qeshur e për të qarë kur kjo merret si diçka që është e mirëqenë dhe shumëkush thotë, “po prapë ti na tregon çmimin e energjisë? Shiko naftën”. Unë e tregoj çmimin e energjisë sepse nëse ne do të bënim atë që po bëjnë e do të jemi këtu, do të vazhdojnë ta bëjnë vendet e tjera, duke e rritur çmimin e energjisë, ne do të preknim pjesën më vulnerabël të shoqërisë që nuk ka vetura. Do të preknim pensionistët. Do të preknim fermerët, si familjarë në këtë rast. Do të preknim familjet në ndihmë ekonomike. Do të preknim qindra e mijëra njerëz dhe do të preknim motorin e vetëpunësimit dhe të punësimit, biznesin e vogël. Këta ne nuk i prekim për asnjë çmim. do të bëjmë çmos. Nëse çmimi i energjisë do të kthehet aty ku ishte para luftës, na duhen 295 milionë ekstra. Pse i them këto? I them këto për të bërë të qartë që nuk shikohet kjo pamje duke u fokusuar komplet vetëm tek taksat e naftës. Është e vërtetë që ne kemi tek struktura e çmimit të naftës një ngarkesë ekstra që të tjerët nuk e kanë, e prandaj çmimi i naftës këtu është më i lartë, por të tjerët nuk e kanë zero taksën e biznesit të vogël. Të tjerët nuk e kanë zero TVSH-në për biznesin e vogël. Të tjerët nuk i kanë kaq të ulëta sa i kemi ne taksat mbi pagat, që janë simbolike, për pagat deri në 1 milionë lekë të vjetra", tha Rama.


Lajmi kryesor:

Shqipëria me sytë nga Dubai për naftë, Rama me furnizuesit: Bord për kontrollin e çmimit, abuzuesit humbin pikën e karburantit! Transparencë çmimi çdo ditë, krijojmë rezervë shtetërore të naftës


  • Sondazhi i ditës:

    Pritet konferenca e parë ndërqeveritare, mendoni se Shqipëria bëhet anëtare e BE në një kohë të shkurtër?



×

Lajmi i fundit

John

Meta dekoron Kapedanin e Dukatit, Dervish Aliu