Rritja galopante e çmimit të energjisë, KE miraton paketën ndihmëse: Qëllimi mbrojtja e konsumatorit dhe bizneseve evropiane

Foto ilustruese

Komisioni Europian miratoi sot një paketë për të ndihmuar njerëzit dhe bizneset e Europës, në një kohë kur është lajmëruar se përpara na pret një rritje e jashtëzakonshme e çmimeve globale të energjisë.

Komunikimi përfshin një paket që BE dhe Shtetet Anëtare të saj mund të përdorin për të adresuar ndikimin e menjëhershëm të rritjes së çmimeve aktuale, dhe për të forcuar më tej elasticitetin ndaj goditjeve të ardhshme. Masat kombëtare afatshkurtra përfshijnë mbështetjen emergjente të të ardhurave për familjet, ndihmën shtetërore për kompanitë dhe uljen e taksave.

Komisioni gjithashtu do të mbështesë investimet në energjinë e rinovueshme dhe efikasitetin e energjisë, ndërsa pritet të shqyrtojë masat e mundshme për ruajtjen e energjisë dhe blerjen e rezervave të gazit si dhe vletësimin e modelin aktual të tregut të energjisë elektrike.

Gjatë prezantimit të paketës ndihmëse, komisioneri i Energjisë, Kadri Simson u shpreh se rritja e çmimeve globalisht do të ketë një ndikim shumë serioz ndaj BE-së, ndaj dhe shtetet anëtare duhet të qëndrojnë pranë konsumatorëve dhe bizneseve të prekura.

"Rritja e çmimeve globale të energjisë është një shqetësim serioz për BE -në. Ndërsa dalim nga pandemia dhe fillojmë rimëkëmbjen tonë ekonomike, është e rëndësishme të mbrojmë konsumatorët e cenueshëm dhe të mbështesim kompanitë evropiane. Komisioni po ndihmon Shtetet Anëtare të marrin masa të menjëhershme për të zvogëluar ndikimin në familjet dhe bizneset këtë dimër. Në të njëjtën kohë, ne identifikojmë masa të tjera afatmesme për të siguruar që sistemi ynë energjetik të jetë më elastik dhe më fleksibël për të përballuar çdo paqëndrueshmëri të ardhshme gjatë tranzicionit. Situata aktuale është e jashtëzakonshme dhe tregu i brendshëm i energjisë na ka shërbyer mirë gjatë 20 viteve të fundit. Por ne duhet të jemi të sigurt se do të vazhdojë ta bëjë këtë në të ardhmen, duke arritur Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane, duke rritur pavarësinë tonë energjetike dhe duke përmbushur objektivat tona klimatike.”, u shpreh ai.

Po tani çfarë do të ndodhë?

Rritja aktuale e çmimeve kërkon një përgjigje të shpejtë dhe të koordinuar . Kuadri ligjor ekzistues i mundëson BE -së dhe Shteteve Anëtare të saj të ndërmarrin veprime për të adresuar ndikimet e menjëhershme tek konsumatorët dhe bizneset.

Prioritet duhet t'i jepet masave të synuara që mund të zbusin shpejt ndikimin e rritjes së çmimeve për konsumatorët e cenueshëm dhe bizneset e vogla . Këto masa duhet të jenë lehtësisht të rrotullueshme në Pranverë, kur situata pritet të stabilizohet. Tranzicioni ynë afatgjatë dhe investimet në burime më të pastra të energjisë nuk duhet të ndërpriten.

Masat e menjëhershme për të mbrojtur konsumatorët dhe bizneset :

 • Sigurimi dhe mbështetja emergjente e të ardhurave për konsumatorët e varfër me energji, për shembull përmes kuponëve ose pagesave të pjesshme të faturave, të cilat mund të mbështeten me të ardhurat e BE-së nga ETS;
 • Autorizimi i shtyrjeve të përkohshme të pagesave të faturave;
 • Vendosja e masa mbrojtëse për të shmangur shkyçjet nga rrjeti;
 • Sigurimi i reduktimeve të përkohshme, të synuara në normat e taksimit për familjet në nevojë;
 • Ofrimi ndihmë për kompanitë ose industritë, në përputhje me rregullat e ndihmës shtetërore të BE -së;
 • Përmirësimi i shtrirjes ndërkombëtare të energjisë për të siguruar transparencën, likuiditetin dhe fleksibilitetin e tregjeve ndërkombëtare;
 • Hetimi i  sjelljes së mundshme anti-konkurruese në tregun e energjisë dhe kërkoni nga Autoriteti Evropian i Letrave me Vlerë dhe Tregje (ESMA) që të rrisë më tej monitorimin e zhvillimeve në tregun e karbonit;
 • Lehtësimi i një aksesi më të gjerë në marrëveshjet e blerjes së energjisë së rinovueshme dhe mbështetja e tyre nëpërmjet masave anësore.

J.GJ./Shqiptarja.com
 • Sondazhi i ditës:

  Propozimi i PD-së, a besoni se do të bëhet vettingu i politikanëve?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Varre mbi varre! Në Lezhë s’ka më tokë për të vdekurit! Qytetarët: Fusim 2-3 familjarë në një varr, i gjejmë vendet me mik! Bashkia: Do të investojmë në fshat