POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Vendimi për negociatat, ambasadori i BE-së: Lufta kundër krimit dhe korrupsionit është vendimtare (INTERVISTA)

Ambasadori i BE-së në Tiranë, Luigi Soreca

Intervista me Luigi Soreca, Ambasador i Bashkimit Evropian në Shqipëri dhënë për 'European Western Balkans',gjatë Forumit të Katërt të Lidhjes së Tiranës, ku diplomati ishte një nga folësit.

Sa mendoni se Procesi i Berlinit ka kontribuar në zhvillimin e infrastrukturës në Ballkanin Perëndimor?

Siç kam thënë vetëm në ndërhyrjen time këtu në Forumin e Lidhjes së Tiranës, Procesi i Berlinit ka qenë vendimtar në arritjen në fushën e lidhjes së transportit, energjisë, tregtisë, por më e rëndësishmja është lidhja e njerëzve, veçanërisht të rinjve. Dhe një nga arritjet më të rëndësishme të Procesit të Berlinit është krijimi i Zyrës Rajonale të Rinisë këtu në Tiranë, të cilën unë mendoj se përfaqëson zemrën e projektit.

Pritet që Shqipëria të fillojë procesin e negociatave me BE vitin e ardhshëm. A e konsideroni Shqipërinë plotësisht të gatshme për këtë hap?

Shqipëria ka bërë përparim shumë të rëndësishëm në vitet dhe muajt e fundit, por ende ka shumë për të bërë. Veçanërisht në fushat që janë identifikuar nga Këshilli në qershorin e kaluar. Lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit është vendimtare dhe nuk ka kohë për të humbur. Reforma e drejtësisë duhet të vazhdojë, është një proces elastik dhe të gjithë duhet të punojnë në të njëjtën drejtim.

A mendoni se Këshilli Evropian duhet ti kishte hapur negociatat me Shqipërinë në qershor të këtij viti për t’i motivuar ata për reforma të mëtejshme në vend që ta shtyjnë këtë deri në qershor 2019?

E pra, pozicioni i shprehur nga Komisioni Evropian ishte, me të vërtetë, të rekomandojë hapjen e negociatave në qershor. Por Bashkimi Evropian përbëhet nga disa institucione, dhe Këshilli, në kuadër të së drejtës së saj, nuk ka gjetur konsensus për këtë. Ne respektojmë shumë qëndrimin e atyre shteteve anëtare që nuk ishin dakord. Ne po punojmë me ta dhe më e rëndësishmja po punojmë me Shqipërinë për të qenë të sigurtë se shqetësimet e shprehura në qershorin e kaluar janë adresuar dhe ndoshta janë zgjidhur, në mënyrë që të kemi një përfundim pozitiv në vitin e ardhshëm.

Gjatë leximit të Raportit të Komisionit Evropian për Shqipërinë 2018, ju mund të merrni përshtypjen se Shqipëria është në rrugën e duhur kur bëhet fjalë për reformat gjyqësore. Megjithatë, ka kritikë që thonë se reformat paralizuan punën e një instance më të lartë të gjyqësorit dhe kështu ulën efikasitetin dhe pavarësinë e të gjithë sistemit. A mendoni se ky është rasti?

Reforma e drejtësisë është një reformë shumë komplekse. Ajo ka ndryshuar një të tretën e kushtetutës së Shqipërisë dhe po hyn thellë në fuqinë e kushtetutës së këtij vendi. Pra, është komplekse dhe prandaj ne duhet të kemi durim në mënyrë që të lejojmë autoritetet e pavarura që të verifikojnë, magjistratët, ta bëjnë këtë punë. Natyrisht, kjo duhet të bëhet në ritmin që i lejon Shqipërisë të arrijë renditje të rëndësishme të qershorit të ardhshëm.
Prandaj, mendoj se tani është një çështje e fokusimit të thelbit të reformës së drejtësisë që është në gjendje të krijojë të gjitha institucionet që ka parë kushtetuta dhe ne jemi plotësisht të përkushtuar për të ndihmuar dhe mbështetur institucionet e Shqipërisë për ta bërë këtë.

Një nga pesë Prioritetet kryesore të Raportit të lartpërmendur është lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Pak ditë më parë, pati arrestime, dhe mes tyre ishte një ish-deputet. Cilat janë sfidat kryesore me të cilat ballafaqohet Shqipëria në këtë fushë?

Lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit është një përparësi kryesore për Shqipërinë në rrugën e saj drejt BE-së. Në javët dhe muajt e fundit, Ministri i Brendshëm i Shqipërisë dhe Policia e Shtetit në Shqipëri kanë pësuar një sërë veprimesh të rëndësishme kundër krimit të organizuar. Ne e mirëpresim këtë, kjo është ajo që BE-ja dhe vendet anëtare përveç nga Shqipëria, dhe kjo duhet të mbahet. Prandaj, Ministri i Brendshëm plotësisht funksional që do të vazhdojë të luftojë krimin e organizuar është thelbësor për të siguruar që Shqipëria të vazhdojë rrugën drejt BE-së.

 

 

Komento