POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Vizita për herë të parë e një Pape në Emiratet Arabe/ zbardhet dokumentacioni që u firmos mes tij dhe krerëve Arab

momentegjatë nënshkrimit te dokumentacionit

Qëllimi kryesor i vizitës së Papa Françeskut në Emiratet Arabe ishte marrja pjesë në Konferencën Globale të Vëllazërisë Njerëzore. Në këtë konferencë morën pjesë rreth 700 lider fetarë nga e gjithë bota. Pas konferencës kreu i Vatikanit së bashku e krerët Arab nënshkruan “Dokumentin e Vëllazërisë Njerëzore”.

Ai reflekton mbi problemet e shoqërisë së sotme dhe forcimin e lidhjes së feve me njëra tjetën. Dokumentin e Vëllazërisë Njerëzore i cili ka 7 pika që forcojnë tolerancën fetare u dhe paqen mes feve nëshkrua nga Papa Françesku dhe Shejhu i madh i Al-Az-harit, Shejh Ahmed al-Tajjib.


7 Pikat e Dokumentit të Vëllazërisë Njerëzore

1- Mësimet autentike të feve na ftojnë të mbetemi të rrënjosur në vlerat e paqes, për të mbrojtur vlerat e mirëkuptimit të ndërsjellë, vëllazërinë njerëzore dhe bashkëjetesës harmonike, për të rivendosur mençurinë, drejtësinë dhe dashurinë dhe për të ri zgjuar vetëdijen fetare tek të rinjtë.

2-Dialogu, mirëkuptimi dhe promovimi i gjerë i kulturës së tolerancës, pranimit të të tjerëve dhe të bashkëjetesës paqësore do të kontribuonte ndjeshëm në uljen e shumë problemeve ekonomike, sociale, politike dhe mjedisore që peshojnë kaq shumë në një pjesë të madhe të njerëzimit.

3- Është thelbësore që në shoqëritë tona të krijojmë konceptin e qytetarisë së plotë dhe të hedhim poshtë përdorimin diskriminues të termit “pakica” që krijon ndjenjat e izolimit dhe inferioritetit. Keqpërdorimi i saj hap rrugën për armiqësi dhe mosmarrëveshje.

4- Marrëdhëniet e mira midis Lindjes dhe Perëndimit janë të padiskutueshme të nevojshme për të dyja. Ata nuk duhet të neglizhohen, kështu që secili mund të pasurohet nga kultura e tjetrit nëpërmjet shkëmbimit dhe dialogut të frytshëm. Perëndimi mund të zbulojë në mjetet juridike lindore ato sëmundje shpirtërore dhe fetare që janë shkaktuar nga një materializëm mbizotërues. Dhe Lindja mund të gjejë në Perëndim shumë elemente që mund ta ndihmojnë atë të lirohet nga dobësia, ndarja, konflikti dhe rënia shkencore, teknike dhe kulturore.

5- Është një kërkesë thelbësore për të njohur të drejtën e grave për arsim dhe punësim dhe për të njohur lirinë e tyre për të ushtruar të drejtat e tyre politike. Për më tepër, duhet të bëhen përpjekje për t’i liruar gratë nga kushtëzimi historik dhe social që shkon në kundërshtim me parimet e besimit dhe dinjitetit të tyre. Duhet të bëhen përpjekje për të modifikuar ato ligje që pengojnë gratë që të gëzojnë plotësisht të drejtat e tyre.

6- Mbrojtja e të drejtave themelore të fëmijëve për t’u rritur në një mjedis familjar, për të marrë ushqimin, edukimin dhe mbështetjen, janë detyra e familjes dhe shoqërisë. Detyra të tilla duhet të garantohen dhe të mbrohen në mënyrë që ata të mos anashkalohen ose t’i mohohen ndonjë fëmije në ndonjë pjesë të botës. Të gjitha ato praktika që shkelin dinjitetin dhe të drejtat e fëmijëve duhet të denoncohen.

7- Mbrojtja e të drejtave të të moshuarve, të dobtëve, të paaftëve dhe të shtypurve është një detyrim fetar dhe social që duhet të garantohet dhe të mbrohet nëpërmjet legjislacionit strikt dhe zbatimit të marrëveshjeve ndërkombëtare përkatëse.

Ishte hera e parë që një Papë viziton vendet Arabe, ai gjithashtu mbajti një meshë madhështore  përpara rreth 130 mijë besimtarëve katolikë.

Al.Çe/Shqiptarja.com
Komento

Komente

  • redi: 08/02/2019 16:46

    Paqja eshte jeta dhe kush me mire se kreret kryesore te fese katolike dhe myslimane mund te kryej ate . Firmosja e daklarates eshte drita qe do ndricoj paqen njerezore

    Përgjigju