25 prilli/Misioni i SHBA në OSBE: Zgjedhjet transparente dhe të mirë-organizuara! SPAK të hetojë akuzat për blerje votash

7 Maj, 21:16

Misioni i SHBA-së në OSBE i ka cilësuar zgjedhjet e 25 prillit si të mirë-organizuara dhe transparente dhe se pati një zbatim të suksesshëm të kodit të ri zgjedhor. Misioni i SHBA-së në OSBE përgëzoi edhe përdorimin e teknologjisë për herë të parë në zgjedhje si një mënyrë për të zbutur rrezikun e votimit të dyfishtë, votimit familjar dhe falsifikimit të zgjedhësve.  

"Shtetet e Bashkuara përgëzojnë popullin e Shqipërisë për angazhimin e tyre aktiv në zgjedhjet e tyre parlamentare në 25 Prill. Ne përgëzojmë Komisionin Qendror të Zgjedhjeve për mbajtjen e një procesi zgjedhor të mirë-organizuar dhe në mënyrë të përshtatshme transparente, pavarësisht nga sfidat e paraqitura nga pandemia dhe zbatimi i teknologjive të reja. Vëmë re se këto zgjedhje panë zbatimin e suksesshëm të kodit të ri zgjedhor, rezultat i një kompromisi të lehtësuar nga Prezenca e OSBE-së në Shqipëri dhe Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ). Për më tepër, siç është përmendur në raportin paraprak të ODIHR, shumica e bashkëbiseduesve të Misionit Ndërkombëtar të Vëzhgimit të Zgjedhjeve (IEOM) përgëzuan sistemin e ri elektronik të identifikimit të votuesve dhe e panë sistemin si një mënyrë për të zbutur rrezikun e votimit të dyfishtë, votimit familjar dhe falsifikimit të zgjedhësve. Shtetet e Bashkuara ishin gjithashtu të kënaqur kur panë të gjitha partitë përkatëse të marrin pjesë në zgjedhje, hera e parë që ndodhi që nga viti 2017. Përmirësimet në kodin zgjedhor të Shqipërisë dhe pjesëmarrja e një numri partish në zgjedhje është demokraci në veprim dhe tregon angazhimin e Shqipërisë për zhvillimin e saj demokratik", thuhet në deklaratë.

Dy javë pas ditës së zgjedhjeve, misioni i SHBA-së në OSBE thekson se problem mbetet fenomeni i shitblerjes së votës, ndërsa kërkoi nga SPAK që të hetojë akuzat për manipulimin e votës së lirë. SHBA shprehet se Shqipëria të inkurajohet që të përmirësojë edhe më tej proceset zgjedhore, ndërsa shpreh gatishmërinë për të bashkëpunuar me vendin tonë për forcuar më tej demokracinë në vend. 

Kategori të tjera

    Nuk u gjeten video për këtë Kategori!

Shiko të gjitha