Bushka: Drafti i PS për hapjen e listave, praktikë ndërkombëtare! Patozi: Poshtërsi politike

22 Shtator, 23:07 | Përditesimi i fundit: 2020-09-22 23:12:18

Drafti i PS i hap apo i mbyll listat ishte diskutimi në të cilën u fokusua mbrëmjen e sotme emisioni "Repolitix", ku përplasjet dhe argumentet ishin të forta mes të ftuarve. Deputetja e PS, Klotilda Bushka, e cila është pjesë e grupit të punës për ndryshimet në kodin zgjedhor, sqaroi pse drafti i propozuar nga mazhoranca i hap listat. Ajo tha se partia vërtet vendos kandidatët, por secili prej tyre ka popullaritetin e vet dhe qytetarët do të vendosin votën te secili që ata dëshirojnë. Në lidhje me renditje e kandidatëve në listë nga partia politike, për Bushkën është praktikë ndërkombëtare që ndiqet kudo. Bushka sqaroi se kandidatët që duhet të kalojnë pragun e votave për të dalë mbi kandidatët e vendosur në listë nga partia duhet të kalojnë një numër të caktuar votash që llogaritet nga numri i votave që ka marrë partia pjesëtuar për mandatet e fituar në një qark të caktuar. Bushka sqaroi se kandidatë renditen në listë nga partitë politike, pasi ata përfitojnë edhe nga emri, vlera dhe historia e asaj partie që ka në popull.Por përtej këtij shpjegimi dhe bazimi në praktikant ndërkombëtare, për Astrit Patozin e Bindjes Demokratike, drafti i PS është një poshtërsi juridike dhe politike. Ai tha se ky draft jo që nuk i hap listat por i bën edhe më të mbyllura nga sa ishin në 2008. Për Patozin sipas draftit të PS-së listat janë  hermetikisht të mbyllura, pasi praktikisht është e pamundur që një kandidat të kalojë pragun e votave për të zëvendësuar kandidatët e vendosur në krye nga partia, edhe sikur këto të fundit të marrin zero vota. Patozi tha se beson se drafti i PS do të pësojë ndryshime, por i trembet heshtje së opozitës jashtëparlamentare për këtë çështje.

b.ha./Shqiptarja.com

Programe të tjera

Shiko të gjitha