‘Në Librari’ me tre tituj të rinj, nga ‘Diktatori’, triologjia e jashtëzakonshme e Harris, te ‘Natë e heshtur', një histori prekëse nga Danielle Steel

4 Qershor 2023, 07:55 | Përditesimi i fundit: 2023-06-17 14:31:55

Kritika e cilëson si rrëfimi më jashtëzakonshëm i historisë romake. Romani “Diktatori” përmbyll trilogjinë e Robert Harris, si një paketë letrare, që ka brenda burimet antike dhe njohjen e thellë politike të autorit. Betejat për pushtet dhe dilemat e Ciceronit, pas rikthimit në Romë, ndërsa vëzhgon nga afër vorbullën e korrupsionit në majën e pushtetit, versioni i Harris për ngjarjet që i paraprijnë vrasjes së Cesarit konsiderohet nga më bindësit. Romani sjell sfondin e luftës civile që pasoi rënien e Republikës, betejat, mes të cilave dhe ajo me Pompein dhe Jul Cezarit në Durrës. Një 31-vjeçar kaplohet nga temperatura e lartë e një dobësi e tejskajshme fizike, saqë mendon se është fundi. Është vetë autori italian i romanit “Ethet”, Xhonatan Baci, që sjell përballjen e tij me jetën, pas diagnostikim të HIV-AIDS, në një rrëfim ‘pa dorashka’ dhe emocionues. Baci na kthen në zanafillë të historisë së tij, në Rozanon periferike ku është rritur, si shumë të rinj të tjerë sot të njohur Si Fedez apo Mahmood, duke frymëzuar për të gjetur rrugën, të pranosh veten, por edhe të bashkëjetosh me sëmundje të rënda kronike. Mbi 950 milionë kopje librash të shitur, Klodian Briçi sjell në shqip autoren Danielle Stell përmes romanit “Natë e heshtur”. Një histori sa e dhimbshme dhe inspiruese, që e vendos protagonisten, përballë sfidës të të jetuarit në kushte dramatike, pas aksidentit që pëson. Një teze dhe personeli mjekësor që përpiqen të ndihmojnë Emën të gjejë rrugën e saj pas humbjes së të ëmës, historia tregohet me mjeshtri nga autorja, duke e bërë romanin një libër edhe dashurie.